Svet
17 ogledov

Pobijanje hčera zaradi časti

Slika je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bolj se Indija odpira svetu, več je tako imenovanih umorov iz časti, ugotavlja profesorica za ženske študije na univerzi v Kalkuti. Kastni sitem je še vedno močan.

22-letna Nirupama Patak je svojega fanta Prijabhanšua Radžana spoznala na univerzi, kjer sta oba študirala novinarstvo. Prijatelji pravijo, da sta bila nerazdružljiva, obetala se je poroka.

Nirupamo so našli obešeno v domači hiši, ko je obiskala starše. Policija je aretirala njeno mamo, saj sumi, da je šlo za umor iz časti. Njen fant je bil namreč iz nižje kaste.

Ljudje si večinoma pred nesmiselnimi umori zakrivajo oči. Le redki jih prijavijo. Policijo obvestijo večinoma nevladne organizacije.

"To, kar se zdaj dogaja v Indiji je, da se ta po eni strani odpira svetu, po drugi strani pa se kot v obrambo krepijo tradicionalni nazori," pravi profesorica za ženske študije v Kalkuti Išita Mukhopadhaj.

Umori iz časti se dogajajo tudi v bogatih, izobraženih družinah, opozarja. Obstajajo celo ženitni oglasi v časopisih in na internetu, ki točno določajo, iz katere kaste ženina oziroma nevesto išče tisti, ki je dal oglas.

Vrhovno sodišče je sicer leta 2006 razglasilo, da je umor iz časti "barbarsko in sramotno dejanje, ki ga izvajajo zaostale osebe, ki si zaslužijo kazen". A v praksi le redki primeri pridejo pred sodnike, umor časti se ne obravnava kot posebna vrsta zločina in tudi nobena uradna statistika o tem ne obstaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.