Svet
52 ogledov

Pobili moške, ugrabili ženske in otroke

jazidi Irak Profimedias
Islamski skrajneži so na severu Iraka vdrli v vas, kjer živijo jazidi, in pobili najmanj 80 moških.

Skrajneži so v petek popoldne napadli vas Kocho, ki je 45 kilometrov oddaljena od gore Sindžar. Vaščanom so postavili ultimat, ali naj se spreobrnejo v Islam ali umrejo. V roku ene ure so ubili najmanj 80 moških, za BBC navaja vir, ki je govoril s preživelimi.

Prebivalec bližnje vasi je dejal, da mu je eden od skrajnežev povedal, kaj se je zgodilo v vasi. "Dejal je, da je Islamska država pet dni prepričevala vaščane, naj se spreobrnejo v Islam in da so jim o tem govorili tudi včeraj," je dejal vaščan. "Moške so nato zbrali na kup in jih ustrelili. Ženske in dekleta so nato verjetno odpeljali v Tal Afar." 

Podatek, da so vaščani dobili ultimat, je potrdil tudi Hadi Pir, pripadnik jazidov, ki je del ameriške ekipe, ki se ukvarja s trenutnimi razmerami v Iraku. 

Po do sedaj znanih podatkih je nasilje, ki ga izvaja Islamska država (IS) z domov pregnalo že več kot 1,2 milijona Iračanov. Skupine jazidov in kristjanov so zbežale proti severu skupaj s šiiti, ki jih IS ne šteje za prave muslimane. 

VS ZN sprejel resolucijo

Varnostni svet ZN je včeraj soglasno sprejel resolucijo, ki obsoja nasilje islamskih skrajnežev v Iraku in Siriji. Od držav članic ZN zahteva, da jim preprečijo dotok denarja in borcev. Državam, ki resolucije ne bodo spoštovale, ZN grozijo s sankcijami. 

Sunitski skrajneži Islamske države Iraka in Levanta (Isil) so se iz Sirije, kjer so se borili proti režimu predsednika Bašarja Asada, prelili v Irak in zavzeli velik del ozemlja na severu države, vključno z drugim največjim mestom Mosul. Preimenovali so se v Islamsko državo in na osvojenem ozemlju ustanovili kalifat.

Prebivalstvo osvojenih ozemelj, ki ni sunitsko, silijo v spremembo vere, ali jih preganjajo z domov in pobijajo. Varnostni svet ZN jih je zaradi tega razglasil za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti ter resolucijo sprejel po sedmem poglavju ustanovne listine, ki omogoča tudi uporabo sile. Poleg Isila resolucija zadeva tudi fronto Al Nusra v Siriji in druge skrajne skupine povezane s teroristično mrežo Al Kaida.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.