Svet
14 ogledov

Pobili več kot 11 tisoč otrok

Sirija Reuters
V konfliktu v Siriji je v skoraj treh letih umrlo več kot 11 tisoč otrok, več sto pod streli ostrostrelcev.

Večina otrok je umrlo zaradi bomb, ki so padle na njihove soseščine, piše v poročilu Stolen Futures - the Hidden Toll of Child Casualties in Syria (Ukradene prihodnosti – skrita številka otroških žrtev v Siriji) organizacije Oxford Research Group.

Organizacija je pri svojem poročilu upoštevala obdobje med marcem 2010 in avgustom 2013. Od 11.420 žrtev mlajših od 17 let jih je pod streli ostrostrelcev umrlo kar 389. Približno 764 otrok je bilo usmrčenih, več kot 100 – tudi dojenčke – pa so mučili. Umrlo je več dečkov kot deklic, največ otrok, ki so jih namerno umorili, je bilo starih med 13 in 17 let.

Najvišje število mrtvih otrok so zabeležili v Aleppu (2,223 mrtvih). "Umrli so zaradi bomb, ki so padle na njihove hiše, njihove skupnosti, medtem ko so opravljali vsakodnevna opravila, kot na primer čakali v vrsti za kruh. Ustreljeni so bili v navzkrižnem ognju, nanje so prežali ostrostrelci, bili so usmrčeni, zaplinjeni, celo mučeni,“ je šokirana Hana Salama, ena od avtorjev poročila, v katerem so upoštevali le identificirane žrtve.

Salama je poudarila, da je poročilo netočno, saj do določenih predelov nimajo dostopa. V konfliktu naj bi umrlo že 100 tisoč ljudi, več kot dva milijona Sirijcev je zbežalo iz države.

Komentarjev 1
  • privat 08:27 25.november 2013.

    kaj ni to žalostno...vse pa se vrti okoli tega ,da debele riti ostanejo v toplih foteljah...neznajo pa si sami riti obrisati!