Svet
8 ogledov

Počasi v normalne tire

Za desettisoče potnikov so bila v zadnjih dneh dom letališča. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Letalski in mednarodni železniški promet v Evropi se počasi vračata na stare tirnice, a bo minilo še nekaj časa, preden bo vse skupaj steklo po urniku.

Londonski Heathrow in letališče Frankfurt sta na svojih spletnih straneh potnike obvestila, da se promet vrača na normalne tirnice. Heathrow je že včeraj odprl drugo letališko stezo, a letalske družbe še vedno letijo po okrnjenem urniku. Pri British Airways napovedujejo, da bodo potrebovali nekaj časa, da se stvari normalizirajo, zato potnike naprošajo, naj se ne odpravljajo na pot, če nimajo potrjenega leta na linijah, ki obratujejo.

Izboljšujejo se tudi razmere na letališču v Frankfurtu, kjer so v torek letala spet vzletala in pristajala. Po pričakovanjih Lufthanse naj bi se razmere uredile v kratkem.

S težavami so se včeraj spopadali tudi v Belgiji, a se je po podatkih naše bralke stanje umirilo. Prihaja sicer do zamud zaradi odstranjevanja ledu in snega na letaliških stezah, do odpovedi letov pa ne prihaja.

Bolje tudi na tirih
Težave so odpravljene tudi v železniškem prometu med Londonom, Brusljem in Parizom. Eurostar obvešča potnike, naj na železniške postaje pridejo največ uro pred odhodom in se tako izognejo gneči in nepotrebnemu čakanju. Danes je sicer odpovedanih devet od 52 vlakov. Vsi, ki bi morali odpotovati z enim od odpovedanih vlakov, bodo premeščeni na naslednji možni vlak.

Razburjeni potniki
Na desettisoče potnikov se je v času pred božičnimi prazniki znašlo v kaosu, ki ga je povzročil sneg. Zaradi slabe obveščenosti potnikov in po nekaterih mnenjih slabe pripravljenosti letališč so se že pojavile zahteve po spremembi zakonodaje, ki bi letališča prisilila k učinkovitejšemu ravnanju v primeru snega in drugih slabih vremenskih pogojev.

Evropska unija že razmišlja o zahtevi po minimalni stopnji zahtevane ustrezne infrastrukture na letališčih v primeru slabega vremena.

Kljub temu, da bo zastojev kmalu konec, so mnogi potniki še vedno razburjeni. "To so bile počitnice najinega življenja. Nočna mora," je za Sky News komentiral nek moški.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.