Svet
16 ogledov

Počilo v znani češki tovarni eksploziva

Do eksplozije je prišlo v tovarni kultnega eksploziva, ki je ime leta 1995 posod Žurnal24 main
V češki tovarni eksploziva pogrešajo štiri delavce, štirje pa so ranjeni. Tovarna Explosia je znana po Semtexu, ki je bil uporabljen tudi v strmoglavljenju letala nad Lockerbiejem.

V tovarni eksploziva v osrednjem delu Češke je davi odjeknila eksplozija, v kateri so bili ranjeni štirje ljudje, najmanj štiri pa še pogrešajo. Oblasti se bojijo, da je pod ruševinami še več ljudi. Na prizorišču eksplozije reševalci in gasilci v ruševinah iščejo pogrešane.

Eksplozija je v tovarni Explosia na obrobju mesta Pardubice odjeknila ob 6.45. Po njej je v tovarni izbruhnil manjši požar, ki pa so ga kmalu pogasili. Vzrok za zdaj ni znan, po prvih informacijah pa naj bi eksplodiral nitroglicerin.

Semtex v Libijo in Severni Vietnam
Tovarna Explosia, kjer je do nesreče prišlo, proizvaja plastični eksploziv Semtex. Ta je postal znan zaradi pogoste uporabe v teroristične namene.

Takrat protizahodnim teroristom naklonjeni Libiji so ga iz takratne Češkoslovaške v prejšnjem stoletju dobavili kar 700 ton, na tone pa so ga prodali tudi Severnemu Vietnamu, ki je imel v prejšnjem stoletju vojno z ZDA. Z njim so zalagali tudi Irsko republikansko armado.

Semtex je bil uporabljen tudi za zrušenje ameriškega letala nad škotskim Lockerbiejem leta 1988.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.