Svet
12 ogledov

''Počutim se svobodno''

Biljano Plavšić je ob prihodu v Beograd sprejel premier Milorad Dodik. @ Reuters Žurnal24 main
Nekdanja predsednica Republike srbske Biljana Plavšić je iz haaškega zapora odšla v Beograd. Novinarjem je ob prihodu dejala, da se počuti svobodno.

V Beograd, kjer bo živela, je prišla popoldan. Do njenega stanovanja jo je pospremil predsednik vlade Milorad Dodik, pričakali so jo družinski člani in številni prijatelji.

Lepo vedenje
Srbska železna lady je v zaporu preživela šest let. Zaradi zločina proti človečnosti je bila obsojena na 11 let, a so jo predčasno izpustili zaradi lepega vedenja.

Na vprašanje haaškega sodnika, ali prizna krivdo ali ne, je Plavšićeva izjavila: "Priznavam krivdo.“

 

Nekdanja predsednica Republike srbske Biljana Plavšić je bila najvišji predstavnik bivše Jugoslavije, ki je priznal krivdo. Zaradi tega je bila obsojena le za zločine proti človečnosti med vojno v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995, ne pa tudi za genocid in vojne zločine.

Železna lady
Vzdevek železna lady si je prislužila zaradi nacionalističnih idej in skrajnih protimuslimanskih stališč. Bila je tesna zaveznica Radovana Karadžića in Radka Mladića.

V ječi je napisala knjigo o vojni na Balkanu. V njej je pozvala Karadžića in Mladića, naj se predata. Karadžića je opisala kot "strahopetca", Mladića pa kot "velikega moža, ki bi moral braniti srbski narod in vojake pred haaških sodiščem, pa čeprav bi se sam žrtvoval".

"Živela bo v Beogradu"
Plavšićeva naj bi na beograjskem letališču pristala petnajst minut pred 15. uro. Njen brat pravi, da bo živela v Beogradu, kjer ima stanovanje.

Odzivi v Srbiji
"Biljana Plavčić je povzročila nepopisno škodo Republiki srbski in srbskemu narodu, še posebej tistim, ki so bili zaradi njenega pričanja obsojeni pred haaškim sodiščem," je izpustitev za srbski B92 komentiral podpredsednik Srbske radikalne stranke Dragan Todorović.

"Z Biljano sem bil dober prijatelj in zagotovo jo bom obiskal, ko se vrne," odgovarja predsednik Nove Srbije Velimir Ilić.

"Brez komentarja. Sem proti ocenjevanju odločitev sodišč. Sodišče je odločilo, da jo obsodi in zdaj izpusti," pa se je na novico o izpustitvi odzvala poslanka Demokratske stranke Jelena Trivan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.