Svet
16 ogledov

Pod bičem kopljejo diamante

Diamanti iz tekile pa niso primerni za oblikovanje nakita. Žurnal24 main
Zimbabvejske varnostne sile upravljajo nezakonite rudnike diamantov na vzhodu Zimbabveja, kjer naj bi pretepali in v delo silili civiliste, je danes poročal britanski BBC.

Zaradi domnevnih zlorab so že več let na tapeti diamantna polja Marange, za katere naj bi bila odgovorna vojska zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja. Mednarodno telo za nadzor nad trgovino z diamanti, Proces Kimberley, je leta 2009 celo ustavil izvoz dragih kamnov s tega območja.

Neposlušnost kaznovana z bičanjem

V dokumentarnem filmu, ki ga bo predstavil danes, BBC trdi, da je odkril tabore, v katerih so zaporniki in civilisti prisiljeni kopati diamante, za neposlušnost pa so kaznovani z bičanjem. Glavni tabor, kjer so nastanjeni delavci, je videti kot vojaško taborišče, obkroženo z bodečo žico.

"Tudi če kdo tam umre, vojaki tega na razkrijejo, ker nočejo, da se razve," je za BBC izjavil častnik zimbabvejske vojske, ki je želel ostati neimenovan. "To je kraj mučenja, kjer delavci zaradi pretepanja včasih ne morejo hoditi," je povedal eden od delavcev, ki je bil februarja izpuščen iz taborišča.

Nekdanji pripadnik paravojaške policije, ki je v taboru delal konec leta 2008, je povedal, da je tudi sam mučil zapornike z navideznim utapljanjem in bičanjem po genitalijah.

Nadzor prevzela vojska

Nadzor nad diamantnimi polji je vojska prevzela konec leta 2008. Takrat je tudi nasilno izselila na tisoče zasebnih rudarjev, civiliste pa s pretepanjem in posilstvi silila, da so kopali dragulje.

Oblasti obstoj zanikajo

Kljub trditvam BBC-ja zimbabvejske oblasti zanikajo obstoj taborišč. "Nimamo nobenih mučilnih taborišč v Marangeju. To je le poceni propaganda BBC," je zatrdil rudarski minister Obert Mpofu. Britanska vlada naj bi po besedah ministra bíla izgubljeno bitko. Poleg tega pa naj bi želela prepovedati diamante na mednarodnem trgu.

Dokaze o obstoju želi tudi Evropska unija, ki podpira izvoz diamantov iz Zimbabveja. "Videli smo poročila nevladnih organizacij o domnevnih mučilnih taborih. Toda nikoli nismo imeli trdnih dokazov, ki bi potrdili, da ti tabori dejansko obstajajo," je izjavil tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice EU Michael Mann.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.