Svet
19 ogledov

Pod Cosenzo bodo iskali antični zaklad

Cosenza Profimedias
Italijanski parlament je odobril projekt iskanja antičnega zaklada pod malim italijanskim mestecem.

Italijanski parlament je odobril obsežen projekt iskanja antičnega zaklada pod italijanskim mestecem Cosenza. Po besedah župana Cosena Maria Occhiuta naj bi prekašal domnevno odkritje nacističnega vlaka na Poljskem, ki naj bi tovoril zlato in dragocenosti, pobrane poljskim Judom med drugo svetovno vojno.

Malo italijansko mestece naj bi pod sabo skrivalo okoli 25 ton zgodovinskega materiala iz časa Vizigotov, ki so 410 leta pod vodstvom Alarika I. oplenili Rim. Med plenom naj bi bile poleg zlata, srebra, dragih kamnov, tudi relikvije, ki so jih Rimljani prinesli iz Jeruzalema.

Alarikova grobnica pod reko Busento

Alarik naj bi bil skupaj s svojim naropanim blagom pokopan v tem italijanskem mestecu. Grobnica se nahaja pod reko Busento. Da so grobnico izgradili, so njegovi sužnji izkopali kanale, s čimer so preusmerili tok reke, izkopali grobnico ter po pokopu Alarika, njegovega konja in naropanega blaga vrnili reko v svoj prvotni tok. Po opravljenem delu so jih ubili Alarikovi vojaki, zato je točna lokacija pokopa ostala skrivnost.

Tudi nacistom ni uspelo

Leta so iskalnici na zaklad oblegali mesto, tudi nacisti so se nadejali, da ga bodo našli, a nikomur do sedaj ni uspelo. Župan mesta s 70 tisoč prebivalci Cosena Mario Occhiuto je sedaj v Rimu zaprosil za dovoljenje za projekt iskanja zgodovinskega zaklada. Pri tem naj bi uporabili elektromagnetno in radarsko opremo, satelitske posnetke ter posnetke z droni.

"Zgodovinske podatke bomo združili z geografskimi predpostavkami," je za italijanske medije povedal geolog Amerigo Rota, ki bo v naslednjih šestih mesecih delal na projektu iskanja Alarikove grobnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.