Svet
6 ogledov

Podaljšali zakon proti nasilju nad ženskami

Nasilje Boštjan Tacol
Predstavniški dom ameriškega kongresa je danes z 286 glasovi proti 138 potrdil senatni predlog o podaljšanju veljavnosti zakona proti nasilju nad ženskami za naslednjih pet let. Potrditev je posledica poraza republikancev na zadnjih volitvah novembra lani.

Zakon je otrok podpredsednika ZDA Josepha Bidena, ki ga je predlagal kot senator iz države Delaware leta 1994. Takrat je bil potrjen z veliko večino, vendar pa so republikanci že naslednje leto sprožili pobudo za zmanjšanje financiranja izvajanja zakona. Leta 2000 je konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA odločila, da ženske žrtve nasilja ne smejo tožiti zločincev na zveznih sodiščih, ampak lahko pravico poiščejo le na državnih.

Republikanci so lani podaljšanje veljavnosti zakona blokirali zato, ker so demokrati med zaščitene kategorije dodali tudi Indijanke, homoseksualke in nezakonite priseljenke, ki so še posebej izpostavljene nevarnosti nasilja za zaprtimi vrati. Demokratska večina v senatu je predlog zakona potrdila aprila lani, ženske pa so novembra na volitvah oddale večino glasov predsedniku Baracku Obami.

Vodstvo republikancev v predstavniškem domu je spoznalo, da se mora stranka glede odnosa do žensk poboljšati, kot se bo morala glede priseljencev, sicer lahko pozabi na vrnitev v Belo hišo. Vendar pa je bilo potrebno precej prepričevanja in vodja republikanske večine v predstavniškem domu Eric Cantor iz Virginije je moral pred dnevi članstvo opozoriti, da jim v primeru nasprotovanja zakonu grozi "državljanska vojna" znotraj stranke.

Danes je k 119 demokratom prestopilo 87 republikancev, kar je bilo dovolj za potrditev predloga. Obama, ki je izid glasovanja v predstavniškem domu kongresa nemudoma pozdravil, bo zakon podpisal takoj, ko ga dobi na mizo. Sporočil je, da ta zakon rešuje življenja in spreminja odnos do žrtev zlorab. Poleg tega daje ključno pomoč domačim in mednarodnim žrtvam nasilja.

Zakon med drugim financira izobraževanje policistov za učinkovitejše delo in bolj človeški odnos do žrtev, povečuje zvezne kazni za zalezovanje, financira programe in zavetišča za pomoč žrtvam, izobražuje mlade, da se bolj zavedajo znamenj nasilja in druge koristne stvari, ki pomagajo v boju proti nasilju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.