Svet
0 ogledov

Podaljšanje izrednih razmer

V Vzhodnem Timorju se nadaljujejo izredne razmere po napadu na predsednika Josej Žurnal24 main
Vršilec dolžnosti predsednika Vzhodnega Timorja, predsednik tamkajšnjega parlamenta Fernando de Araujo je odobril podaljšanje izrednih razmer v državi za 10 dni, do 23. februarja.

Izredne razmere z veljavnostjo 48 ur so na Vzhodnem Timorju uvedli po ponedeljkovem poskusu atentata na predsednika Joseja Ramosa-Horto, ki po treh operacijah okreva v bolnišnici v Avstraliji, in premiera Xanana Gusmaa, ki se je zasedi izognil. ˝Sinoči sem odobril in uradno oznanil podaljšanje izrednih razmer, kot je to predlagala vlada,˝ je dejal Araujo. Podaljšanje je zahteval Gusmao, v sredo pa ga je že odobril parlament. Izredne razmere vključujejo nočno policijsko uro in prepoved zbiranja ljudi, njihov cilj pa je po besedah Gusmaa ˝ohranitev stabilnosti˝.

Za napad odgovorne uporniške skupine
Odgovornost za ponedeljkov poskus uboja vzhodnotimorskih voditeljev so oblasti pripisale uporniškim vojakom. Vodja upornikov Alfredo Reinado je bil v napadu na rezidenco Ramosa-Horte, v katerem je bil predsednik huje ranjen, ubit. Renaida naj bi pokopali danes v Diliju, oblasti pa se bojijo, da bi lahko smrt uporniškega vodja sprožila nemire med njegovimi privrženci. Avstralske sile so medtem ob pomoči helikopterjev na Vzhodnem Timorju sprožile lov za osumljenci, ki naj bi stali za napadi na vzhodnotimorsko vodstvo. V operaciji, ki poteka na obrobju prestolnice Dili, sodelujejo tudi policisti ZN.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.