Svet
102 ogledov

Podatka o Slovencih na krovu ni

Križarka Costa Concordia
1/15
EPA
Identificirali smrtne žrtve s nasedle križarke. Zunanje ministrstvo: po njim dostopnih informacijah med žrtvami ali poškodovanimi potniki ni slovenskih državljanov.

Po poročanju italijanske agencije Ansa sta bila med tremi umrlimi dva francoska turista in član posadke perujskega rodu.

Ladjo zdaj intenzivno preiskujejo potapljači, ki iščejo pogrešane. Koliko jih je še vedno ni povsem jasno: številka naj bi se gibala okoli 40. Pristojni namreč ne vedo, ali se je še komu uspelo rešiti na otok Giglio  in je tam poiskal pomoč pri domačinih.

Kapetan ladje, ki je plula preblizu obale, se zagovarja, da čer, ob katero je križarka zadela, ni bila pznačena na zemljevidu.

Še vedno ni dokončnih informacij

"Zadnje informacije, ki smo jih prejeli so, da naj bi bilo na ladji nekaj čez 100 potnikov iz Hrvaške, ter nekaj iz Srbije. Uradnih informacij še ni, so pa do sedaj vsi potniki, s katerimi so bile hrvaške agencije v kontaktu potrdili, da so v redu in na poti v Savono," nam je sporočil Mladen Barukčič, direktor agencije Svet Križarjenj.

"Zastopnik ladjarja, Jadroagent iz Rijeke, pa pomaga pri sestavljanju seznama potnikov za hrvaško ambasado v Italiji, saj morajo urediti vse potrebno za neoviran povratek potnikov domov, namreč nekateri so ostali brez potnih listov, ipd. Informacij o morebitnih slovenskih potnikih ni, tako jih da morebiti »na srečo« tokrat ni niti bilo," še pravi Barukčič.

Končno so, kot pravi, prejeli tudi nekaj informacij od Coste, ki pa so za enkrat še vedno neuradne. "Glede na sezname potnikov Coste naj med potniki ne bi bilo Slovencev," sporoča Barukčič in dodaja, da bodo uradne verjetno objavili danes popoldne. Pred tem je imel sicer neuradne informacije, da naj bi na ladji le bilo nekaj Slovencev. Dodaja, da Slovencev prek njihove agencije na ladji ni bilo.

Po njegovih podatkih je večina potnikov že oskrbljena, bodisi na poti v Savono ali v hotelih, kjer so poskrbeli za hrano in druge nujne ukrepe.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da po njim dostopnih informacijah med žrtvami ali poškodovanimi potniki nasedle ladje ni slovenskih državljanov. Turistične agencije po navedbah MZZ nimajo podatkov, da bi bili med potniki na tem križarjenju slovenski državljani.

Še vedno pogrešanih 69 ljudi

Okoli 30 oseb je ranjenih. Na krovu ladje Costa Concordia je bilo v času nesreče 4.229 ljudi, potnike in člane posadke pa so do zgodaj davi prepeljali na varno.

Vzrok nesreče ladje, ki je v petek okoli 20. ure nasedla blizu otoka Giglio pred obalo Toskane, še ni znan, poročajo tuje tiskovne agencije. Ladja se je ob nesreči močno nagnila, kar je močno oteževalo reševanje potnikov. Del 290 metrov dolgega plovila je ostal pod vodo, v njem pa je morda po poročanju medijev ukleščenih več ljudi, poroča STA.

Reševalci so pogrešane iskali vso noč, reševalna akcija pa se nadaljuje tudi danes. Mediji so sprva poročali o šestih smrtnih žrtvah, vendar pa so oblasti število kasneje znižale na tri.

Nesreča se je zgodila v času, ko so bili potniki na večerji. Na obalo so jih evakuirali z reševalnimi čolni in ladjami, ki so bile v bližini. Reševalna akcija se je zaključila danes ob 2.30 zjutraj.

Vzrok nesreče bodo preiskali

Italijanski mediji, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, danes poročajo, da se je ladja po nesreči nagnila za 80 stopinj, na njenem boku pa zija 70-metrska razpoka. Po nekaterih informacijah naj bi v ladjo skozi razpoko vdirala voda.

Costa Concordia je bila na križarjenju po zahodnem Sredozemlju. Izplula je iz pristanišča Savona blizu Genove, na poti pa naj bi se ustavila še v Civitavecchii, Palermu, Cagliariju, Palmi de Mallorca, Barceloni in Marseilleu, še poroča STA.

V italijanski ladjarski družbi Costa Crociere, v lasti katere je ladja, so po označili za tragedijo in napovedali, da bodo temeljito preiskali vzrok nesreče.

Komentarjev 4
  • allstarr111 22:15 14.januar 2012.

    Čakte zjutraj ste rekli da ima 20 stopinj nagiba, zdej vidim ladijo na boku ? Kaj je zdejje na boku ali na 20 stopinjah. Sem se peljal s to ladijo, sicer ne sedaj ampak pred nekaj časa in je delovalo ...prikaži več vse kot treba, skor ne verjamem da bi mali nagib bil useden za komplet ladijo.

  • lektorca 21:30 14.januar 2012.

    Kdaj se boste pri Žurnalu končno naučili, da je križarka VOJNA LADJA in ne ladja za križarjenja???

  • fowler 11:26 14.januar 2012.

    od kod vam 70 - metrska razpoka, baje je ''samo'' 30 - metrska...