Svet
28 ogledov

Podatke o potnikih bodo izmenjevali

letalska karta Profimedias
Evropski parlament je podprl direktivo o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih (PNR). Nova zakonodaja bo stopila v veljavo leta 2018.

Za direktivo je glasovalo 461 od skupno 649 navzočih poslancev, 179 jih je bilo proti, devet vzdržanih. Skladno z direktivo si bo tako mogoče izmenjevati podatke o potnikih, ki jih letalski prevozniki shranijo ob nakupu vozovnice, na primer ime, naslov in telefonska številka, datum in končni cilj potovanja, način plačila, številka kreditne kartice in podatki o prtljagi. 

Direktiva je bila sprejeta po pritiskih zaradi lanskih terorističnih napadov v Evropi. Sprejetje so pred tem nekaj let zavirali zaradi pomislekov o zasebnosti. 

Podatke bodo hranili pet let

Države članice bodo morale v skladu z direktivo vzpostaviti enote za podatke o potnikih (PIU), ki bodo obravnavale podatke, ki jim jih bodo posredovale letalske družbe. Informacije bodo morale hraniti pet let, od tega šest mesecev nešifrirane, preostalo obdobje pa kriptirane, torej brez podatkov, kot so ime, naslov in kontaktni podatki, na podlagi katerih bi lahko identificirali posameznike. 

Enote PIU bodo podatke zbirale, shranjevale, obdelovale, posredovale pristojnim oblastem ter jih izmenjevale z ostalimi državami in Europolom. 

Letalske družbe bodo morale oblastem državam članic predati podatke o vseh potnikih na vseh letih v in iz EU. O uporabi direktive znotraj EU se bodo države članice lahko odločile same, o tem pa bodo morale obvestiti Evropsko komisijo. 

Novosti glede zasebnih podatkov

Nova zakonodaja o varstvu podatkov bo vzpostavila enotna evropska pravila, ki upoštevajo tehnološki napredek in digitalno zajemanje ter obdelavo podatkov. Spremenjena zakonodaja določa tudi standarde za uporabo podatkov v policijske in sodne namene.

V skladu z novimi pravili bo moral posameznik pred obdelavo zasebnih podatkov v to privoliti, pravila o zasebnosti pa bodo morala biti pojasnjena jasno in razumljivo. Posameznik, v čigar osebne podatke bodo vdrli, bo imel poslej pravico, da je s tem seznanjen. Podjetjem, ki bodo kršila pravila, grozi kazen v višini štirih odstotkov njihovega letnega prihodka po vsem svetu.

Komentarjev 1
  • malonaokoli 09:04 15.april 2016.

    vse države se zavzemajo za okrepitev vojske in prodaja smrtonosnih izdelkov raste kot še nikoli...kakšno zvezo ima popis ljudi na letalu, če teroristi živijo v naši ulici.