Svet
26 ogledov

Podatki tajnih služb o nemških islamskih skrajnežih

Sirija EPA
Nemške varnostne službe podrobno spremljajo in analizirajo primere ljudi, ki iz Nemčije odhajajo v Sirijo in Irak, kjer se pridružujejo bojevanju tako imenovane Islamske države.

Nemški obveščevalci so analizirali 670 primerov ljudi, ki so do letošnjega junija odpotovali iz Nemčije, da bi se pridružili Islamski državi, piše Deutsche Welle. Uradno rezultati analize sicer niso dostopni, sta se pa do isledkov dokopali televiziji NDR in WDR ter častnik Suddeutsche Zeitung.

Zelo mladi borci

Polovica tistih, ki so odpotovali iz Nemčije z namenom, da bi sodelovale v vojskovanju, se je priključila Islamski državi. Večinoma gre za moške, čeprav je med njimi tudi 21 odstotkov žensk. Preden so odpotovali v Sirijo, so zvečine živeli v večjih nemških mestih, njihova povprečna starost je 25,9 let.

Zastrašujoč podatek je, da je v 80 odstotkih starost nemških borcev v vrstah Islamske države nižja od 15 do 18 let. 409 novih borcev Islamske države iz Nemčije je rojenih v tej državi; 399 jih ima nemško državljanstvo, ostali dvojnega. 114 jih je pred odhodom spremenilo veroizpoved.

Nekateri že v zaporu

Kot naj bi še ugotovili nemški obveščevalci polovica Nemcev, ki se je pridružila vrstam Islamske države, že ima policijsko kartoteko; obravnavali so jih zaradi razžalitev, kraj, drog in spolnih prestopkov. Pri novačenju borcev za Islamsko državo ima veliko vlogo svetovni splet, naj bi še pokazala analiza.

Od 670 primerov, vključenih v raziskavo, se je 234 borcev že vrnilo v Nemčijo, 23 so jih oblasti že zaprle. Kot še piše Deutsche Welle, izsledke analize naj bi uporabili v skupni strategiji za preprečitev širjenja islamskega ekstremizma. Nemške oblasti lahko v določenih primerih, če gre za utemeljene sume, da bi državljan iz države potoval z namenom pridružitve Islamski državi, prepreči njegovo potovanje s tem, da mu zaplenijo potni list.

Komentarjev 12
  • mph 19:36 30.september 2015.

    Hja, še ena manipulacija na katero opozarjaš. Nemci so po državljanstvu. Dejansko gre praktično v vseh primerih za potomce muslimanskih priseljencev. Žal je tako, naši in sicer normalni se v vsakem okolju vključijo v okolje, ko pa gre za muslimane, ...prikaži več pa bi se moralo vsako okolje vključit v njih, kamorkoli pridejo. Tako so uničili skoraj vso Afriko s svojo religijo in pol sveta. In se širijo kot rak.

  • mph 19:34 30.september 2015.

    Drugače sem ti jasno sicer dal plus. :-)

  • mph 19:34 30.september 2015.

    Psihopati, ne bolniki. Enako velja za zlobne, niso bolani. Če nekoga označiš za bolnega, posredno izpade, ubogi revčke, je zbolel, saj ni sam kriv. Pa ni tako.