Svet
12 ogledov

Podjetnik suspendiranim študentkam ponudil pomoč

Študent Nik Rovan
Študentke se bodo na odločitev fakulteta, da jih zaradi komentarjev na račun dela referata za študentske zadeve suspendirajo, pritožile. Uspešni podjetnik stopil v bran študentkam in jim ponudil pomoč.

Tri študentke zagrebške ekonomske fakultete so bile kaznovane, ker so v Facebook skupini študentov ekonomije podale svoje mnenje o delu referata. "Kaznujejo me, ker sem na družbenem omrežju izrazila svoje mnenje. Mislim, da sem najvišjo kazen dobila prav zato, ker se nisem opravičila. A opravičila se ne bom. Nikogar nisem užalila in ustava mi daje pravico do svojega mnenja,“ je za 24sata.hr povedala študentka, ki je dobila najvišjo kazen. 

Eden njenih komentarjev je bil: "One tratijo veliko dragocenega časa, škoda, da tega ni mogoče izterjati.“ Tudi drugi njeni komentarji so bili podobni, brez kletvic. "Natisnjene komentarje s Facebooka so mi predložili in rekli, da se to ne bo enostavno končali in da bom dobila poziv, saj bodo proti nam sprožili disciplinski postopek.“ Nato je dobila poziv na zagovor, pri čemer so ji dali možnost, da je to pisno ali ustno. Odločila se je za pisni odziv, ki ga je napisala njena odvetnica. Na branje zagovora ni prišla. Naknadno so ji sporočili, da 12 mesecev ne sme na izpite, kar pomeni, da bo izgubila status in možnost diplomiranja. 

"Takšne besede ne spadajo niti na ulico"

Prodekan fakulteta Mislav Ante Omazić je dejal, da njihov cilj ni bil kaznovati jih in jim uničiti prihodnost. "Cilj je poslati sporočilo študentom. Odločitev ni bila sprejeta zaradi kritike na naš račun, saj smo odprti zanje, ampak zaradi besedišča, ki ne spada niti na ulico,“ je pojasnil Omazić.

Ena od študentk je v svojem komentarju namreč zapisala sočno kletvico. Omenjena študentka se je za zapisano opravičila in dobila šestmesečno kazen. "Dekle se je opravičilo, zaradi česar ji je bila kazen zmanjšana. Ne glede na to, kaj so pisale, tudi kletvice, je nedopustno, da so jih kaznovali. Take stvari se ponavadi rešujejo z zasebnimi tožbami,“ je dejal varuh študentovih pravic Ivan Tomljenović

"Delajo po dve uri na dan"

Študenti, ki niso želeli biti imenovani, so omenjenemu portalu zaupali, da naj dekleta ne bi zapisale ničesar, kar ne bi držalo. "Mar ni noro, da na fakulteti s 5000 študenti referat vedno dela dve uri? Ob 10. uri pridemo po številko, čakamo do 14. ure in na koncu sploh ne pridemo na vrsto,“ je povedala študentka, ki je želela ostati anonimna. 

Podjetnik študentkam: Javite se mi

Uspešni hrvaški podjetnik Saša Cvetojević je izrazil nezadovoljstvo nad postopkom fakultete in stopil v bran suspendiranimi študentkam. "Popolnoma nepotrebna in prestroga kazen. Opomin bi bil več kot dovolj. Da ne govorim o tem, da bi morali na fakulteti razmisliti o tem, da so študenti koristniki/kupci njihovih uslug, tudi tistih v referatu. Že ko sem jaz študiral, je bil referat ena najslabših stvari na fakulteti. Očitno je treba ubiti glasnika, ne pa uvesti red v referatu. Sram naj vas bo,“ je zapisal Cvetojević.

Suspendirane študentke je pozval, naj se mu javijo. Obljublja, da se bo potrudil in jim pomagal. "Če bo treba plačam odvetnika ali pomagam, da se začne postopek. Tako se to ne sme končati,“ je še zapisal na Facebooku.

Študentke so se na odločitev pritožile

Fakulteta vztraja pri tem, da gre za težje disciplinske kršitve, grobo kršenje vljudnega obnašanja zoper pedagoge, sodelavce in druge delavce. O pritožbi študentk na odločitev bo odločal svet fakultete. Na odločitev fakultete so se odzvali tudi na hrvaškem ministrstvu za šolstvo, kjer so dejali, da je višina kazni previsoka, hkrati pa so dodali tudi, da obsojajo tovrstno komunikacijo študentov. Rektor univerze primer ni komentiral. 

Komentarjev 2
  • Sasha Voler 21:10 11.december 2014.

    tudi mene oči bolijo od tega prevoda ("usluga" še zdaleč ni edina slovnično sporna cvetka) in na to sem opozorila na njihovi fb strani pod člankom, pa so me "skenslal"Groza, v glavnem... zgleda nimajo za enega sposobnega lektorja...

  • nenad.stef2 17:47 10.december 2014.

    "Popolnoma nepotrebna in prestroga kazen. Opomin bi bil več kot dovolj. Da ne govorim o tem, da bi morali na fakulteti razmisliti o tem, da so študenti koristniki/kupci njihovih uslug, tudi tistih v referatu. Že ko sem jaz študiral, je ...prikaži več bil referat ena najslabših stvari na fakulteti. Očitno je treba ubiti glasnika, ne pa uvesti red v referatu. Sram naj vas bo,“ je zapisal Cvetojević.Je že res, da je to prevedeno iz hrvaščine, toda "usluge" se po slovensko reče "storitve".