Svet
16 ogledov

Podkupovanja osumljen tudi Mesić

Stipe Mesić (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je osumljen, da je prejel podkupnino finskega podjetja Patria za svoj angažma pri nakupu finskih oklepnikov za hrvaško vojsko leta 2007.

Poleg Stipeta Mesića je prejemanja podkupnine osumljen nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Bartol Jerković. Zagrebški tednik Globus se sklicuje na izjave glavnega finskega tožilca Juka Rappa in glavnega inšpektorja finskega nacionalnega preiskovalnega urada Kaja Erika Björkvista.

Rappe je sicer poudaril, da finsko pravosodje ne bo sprožilo nobenih postopkov proti hrvaškim državljanom, ker je to delo hrvaškega tožilstva.

Mesić očitke zanika

Globus je objavil dele elektronske pošte, zapisnike s sestankov in dokumentacijo z avstrijskega sodišča, iz katerih je razvidno, da je Patria prek avstrijskih posrednikov Hans-Wolfganga Riedla in Walterja Wolfa podkupovala tudi na Hrvaškem, kjer naj bi končala najmanj dva milijona evrov.

Mesić in Jerković naj bi bila glavna podpora Patrii na Hrvaškem, vpleten pa naj bi bil tudi nekdo s hrvaškega obrambnega ministrstva. Mesić je vpletenost v afero večkrat zanikal, za Globus pa je izjavil, da "lahko dokaže le, da je obvladal finščino, a jo je medtem pozabil". Obtožbe je zanikal tudi Jerković.

Komentarjev 1
  • tralala 11:44 02.oktober 2013.

    To je konstrukt! Finski komunajzerji, avstrijski udbaši! A majo na Hrvaškem tudi kakšnega Kučana, na katerega bodo lahko valili krivdo?