Svet
8124 ogledov

Podmornica potonila, novinarka izginila

Podmornica Peter Madsen Epa
Policija je aretirala lastnika največje doma narejene podmornice, potem ko so na njej našli le njega, ne pa tudi 30-letne novinarke, s katero je odplul.

Na Danskem pogrešajo 30-letno Kim Wall, svobodno novinarko, ki je objavljala med drugim za New York Times, Guardian in Vice. V četrtek proti večeru je iz pristanišča v Kopenhagnu odplula na krovu podmornice Nautilus (na fotografiji spodaj), skupaj z njenim lastnikom Petrom Madsenom. 46-letnik (na fotografiji zgoraj tik po rešitvi iz morja) je postal znan leta 2008, ko je ob pomoči javnega zbiranja sredstev (t. i. crowd-funding) prišel do vsote, ki mu je omogočila izdelavo lastne podmornice. Z 18 metri gre za največjo doma narejeno dizel-električno podmornico na svetu. Novinarka naj bi o lastniku in njegovi podmornici naredila reportažo.

Njen partner pa je v petek zgodaj zjutraj obvestil policijo, da se Kim ni vrnila iz podmornice. Policija je čez nekaj ur podmornico sicer opazila, a je ta nato potonila na dno morja, še preden so jo dosegli. Zato so morali organizirati reševalno akcijo, med katero so Madsna rešili, vendar pa je bil na krovu plovila sam. Kot zatrjuje, je že kmalu po izplutju nekaj pred 23. uro novinarko na njeno željo izkrcal na ustju pristanišča v bližini tamkajšnje restavracije. 

Podmornica Peter Madsen | Avtor: Epa Epa

Švedski časnik Expressen pa navaja, da je približno v istem času poslal svojemu prijatelju tudi skrivnostno sporočilo, da je izkrcal novinarko, a je hkrati odpovedal potovanje, za katerega naj bi se dogovorjala za prihodnji dan. Na vprašanje kolega, kaj je prišlo vmes, ni odgovoril. 

Ko se mu je v petek zjutraj približala reševalna ladja, je Madsen po pričevanju reševalcev še stal v stolpu podmornice, nato pa izginil v notranjost. Kmalu zatem se je zaslišal šum zraka, podmornica pa je potonila. Madsen je čakal do zadnjega na vrhu stolpa, nato pa je zaplaval proti reševalcem. Kasneje je zatrjeval, da je podmornica potonila zaradi napake na balastnem tanku. Puščal naj bi eden od ventilov, napaka pa sprva ni izgledala resno. Ko se ga je lotil popravljati, pa je v vodo pričela zelo hitro vdirati voda, trdi.

Danes pa ga je policija aretirala zaradi suma umora. Sedaj poteka obsežna iskalna akcija za pogrešano novinarko, mnogi se bojijo, da je mrtva. Hkrati pristojni skušajo dvigniti podmornico z dna, vendar je potonila na težko dostopnem mestu.

Komentarjev 2
  • jerneja45 01:06 13.avgust 2017.

    Če je ne najdejo, bi ga bilo treba utopiti.

  • maresem 19:31 12.avgust 2017.

    Še en psihopat.