Svet
10 ogledov

Podmornica trčila, on pa iPod v ušesih

Poškodovan komandni stolp podmornice. USS Hartford je že leta 2003 nasedla na ob Žurnal24 main
Navigator ameriške jedrske podmornice, ki je lani trčila ob transportno vojaško ladjo, je v trenutku nesreče poslušal svoj iPod, je razkrila preiskava skoraj 70 milijonov evrov "težke" nesreče.

Poročilo o lanskem trčenju med podmornico USS Hartford in transportno ladjo USS New Orleans, prav tako v lasti ZDA, je prava blamaža za ameriško mornarico. V njem je namreč  zapisana ostra kritika nad "neučinkovitim in nemarnim vodenjem" ter neformalnim vzdušjem, ki je vladalo na bojnem plovilu.

USS Hartford je jedrska podmornica razreda "los angeles", ki sestavlja hrbtenico ameriške podmorniške flote. Gre za okoli šest tisoč ton težko plovilo, namenjeno napadalnim akcijam. Jedrski reaktor z dvema turbinama jo je sposoben pospešiti do hitrosti 20 vozlov (37 km/h). Njena posadka šteje okoli 130 ljudi, oborožena je lahko z desetimi torpedi, pa tudi raketami morje-zemlja tomahawk.

Potopljena podmornica je z ladjo trčila marca 2009 v ožini Hormuz v Perzijskem zalivu. V nesreči, ki se je zgodila v nočnem času, je na podmornici nastalo več kot 68 milijonov evrov škode, samo na podmornici, ki je imela močno poškodovan komandni stolp, 65 milijonov. V nesreči je bilo ranjenih tudi 15 mornarjev, poroča Daily Telegraph.

Eden študiral, dveh ni bilo ...
Poveljnik podmornice Ryan Brookhart je spregledal okoli 30 taktičnih napak in napak posadke, ki so povzročile nesrečo, nadaljuje poročilo in ugotavlja, da bi se lahko nesreči ob pravilnem ukrepanju posadke zlahka izognili.

Navigator ladje je bil v trenutku nesreče popolnoma odsoten, saj je poslušal glasbo, obenem pa študiral gradivo za svoj naslednji izpit. Na svojih mestih ni bilo niti nadzornika sonarja in radijskega operaterja.

Poveljnik Brookhart je bil odpuščen, medtem ko v primeru tovorne ladje preiskava ni odkrila nepravilnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.