Svet
1 ogledov

Podpis: iz Afganistana do 2014

1/6
Žurnal24 main
Voditelji članic zveze Nato odobrili strategijo odhoda iz Afganistana do leta 2014 in dosegli dogovor glede protiraketnega ščita v Evropi. V Lizboni tudi protesti.

Vrh Nata so spremljali protesti aktivistov različnih mirovnih gibanj. Fotogalerija v povezavi.

Vrh Nata je danes tudi formalno potrdil, da se bo tranzicija začela v začetku prihodnjega leta, sklenili pa naj bi jo do konca leta 2014, „če bodo razmere na terenu to dovoljevale“. „Začeli smo proces, po katerem bo afganistanski narod ponovno gospodar v svoji hiši,“ je pri tem povedal generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen.

Natove mednarodne sile naj bi čez štiri leta končale bojne operacije v državi in prevzele podporno vlogo, zlasti v smislu urjenja afganistanskih vojakov in policistov. Slovenski premier Borut Pahor je pri tem menil, da bo uspešen proces tranzicije odvisen tudi od afganistanskih oblasti oziroma od tega, ali bodo lahko prevzele ne samo učinkovito, pač pa tudi demokratično oblast, ki se bo borila proti korupciji in za človekove pravice.

Napovedim o koncu bojnih operacij v Afganistanu s koncem leta 2014 in umiku iz Afganistana se sicer ni pridružil ameriški predsednik Barack Obama. Kot je dejal, bodo v Afganistanu ohranili protiteroristične operacije in „platforme“ za boj proti terotistični mreži Al Kaida, podobno kot so to storili tudi v Iraku.

Na srečanju so voditelji članic zveze Nato z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom dosegli tudi dogovor o sodelovanju pri projektu protiraketnega ščita v Evropi. Ščit naj bi vzpostavili v desetih letih, zaveznike pa bo stal 200 milijonov evrov. Medvedjev je pri tem napovedal, da glede ščita še marsikaj ni jasno in da bodo pogovori o tem še potekali. Sodelovanje mora biti partnersko, sicer Rusija pri tem ne bo sodelovala, je poudaril Medvedjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.