Svet
909 ogledov

Podpisali! Novo ime za Makedonijo je ...

Makedonija Epa
Makedonija in Grčija sta kljub nasprotovanju domačih opozicij podpisali zgodovinski sporazum o novem imenu za Makedonijo.

Grčija in Makedonija sta danes podpisali zgodovinski sporazum, po katerem se bo slednja poslej imenovala Severna Makedonija. Dokument sta na slovesnosti ob grški obali Prespanskega jezera v navzočnosti obeh predsednikov vlad ter predstavnikov mednarodne skupnosti podpisala zunanja ministra Makedonije in Grčije, Nikola Dimitrov in Nikos Kocjas.

Spor glede imena Makedonija se vleče vse od razpada Jugoslavije leta 1991. Zaradi grške blokade je bil glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato. Grčija je namreč imenu Makedonija nasprotovala, ker ima na severu pokrajino z istim imenom. Zato je morala Makedonija na vseh mednarodnih dogodkih, vključno športnih, nositi ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Odpor v eni in drugi državi proti sporazumu je bil iz različnih vzrokov oster. Grški premier Aleksis Cipras se je v soboto celo soočil s pobudo za nezaupnico v parlamentu, a jo je uspešno prestal. 

Proti je tudi makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki je napovedal, da ne bo podpisal zakona o ratifikaciji, ker da je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo.

Sporazum bosta morala ratificirati parlamenta tako v Skopju kot Atenah. Napovedi Ivanova, da zakona ne bo podpisal, pa pomenijo, da bo moralo sobranje o tem zakonu odločati še enkrat. Potem bi ta zakon lahko začel veljati tudi brez podpisa predsednika, poroča STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:28 17.junij 2018.

    Balkanske zgodbe o vojnah za oslovo senco .