Svet
31 ogledov

Podpisi za smrtno kazen

Eksekucije so v Iranu zelo pogosto javne. (Foto: Epa) Žurnal24 main
V Švici so danes začeli z zbiranjem podpisov za referendum glede ponovne uvedbe smrtne kazni. Umaknili so jo pred 70 leti.

Aktivisti, ki si prizadevajo za vrnitev smrtne kazni, imajo do februarja 2012 čas, da zberejo 100 tisoč podpisov. V tem primeru bi vlada razpisala referendum, na katerem bi državljani odločali, ali se strinjajo, da v državi spet uzakonijo smrtno kazen. Slednjo bi lahko dosojali morilcem, ki so svoje žrtve tudi spolno zlorabljali.

Predstavnik vlade Andre Simonaci je pri tem poudaril, da morajo oblasti za začetek preveriti, ali bi bila smrtna kazen v skladu z ustavo in mednarodnimi obvezami Švice. Če bi dognali, da bi z njeno ponovno uzakonitvijo kršili obveze, bi parlament izvedbo referenduma blokiral ne glede na morebitne zbrane podpise.

V Evropi ima smrtno kazen le Belorusija
Švicarske politične stranke so se kritično opredelile do predloga; alpska država bi se utegnila znajti na udaru združenj za človekove pravice, in to le eno leto zatem, ko je prepovedala gradnjo minaretov.

Predstavnik Amnesty International Daniel Graf je že poudaril, da bi bila vnovična uvedba smrtne kazni v nasprotju s trendom v svetu, ki postopoma ukinja najhujše oblike kaznovanja. Edina evropska država, ki še ima uzakonjeno smrtno kazen, je Belorusija.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.