Svet
6 ogledov

Podpora Berlusconiju navzdol

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Italijanski premier je pod pritiskom novinarjev popravil zakon o prisluhih. Javnomnenjska podpora mu vztrajno pada.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je po pritisku novinarjev in opozicije v sredo omilil predlog spornega zakona o prisluhih. Popravljeni predlog zakona medijem vrača možnost objave vsebin prisluhov, relevantnih za sodne preiskave. Še vedno pa ne bodo smeli objaviti vsebine prestreženih telefonskih pogovorov, ki bi kršila pravico posameznikov do zasebnosti in ni bistvena za sodne preiskave.

Prvotni predlog zakona je med drugim predvideval izredno visoke denarne kazni za medije, ki bi protipravno objavili vsebino prisluhov. Opozicija je predlog zakona ostro kritizirala in poudarjala, da ga je vlada pripravila v svojo korist, naletel pa je tudi na ostro nasprotovanje in proteste med novinarji. Kljub temu se po mnenju mnogih spremenjeni predlog bistveno ne razlikuje od prvotne različice.

Berlusconijeve težave
Berlusconi se še naprej sooča s težavami zaradi vpletenosti svojih sodelavcev v finančne škandale. V zadnjem času so v ospredju preiskave o tako imenovani tajni loži P3, ki naj bi na različne načine vplivala na politične odločitve.

Poleg tega vztrajno pada njegova popularnost v javnosti, ki je trenutno najnižja od volitev 2008, ko je že tretjič postal premier. 55 odstotkov Italijanov njegove konzervativne vlade ne podpira, 39 do 41 odstotkov pa jih želi, da odide z mesta premierja. Raziskavo je opravila rimska agencija za javnomnenjske raziskave IPR Marketing.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.