Svet
4726 ogledov

Napadalec iz Hanaua: "Nikoli nisem bil z žensko"

Tobias Rathjen
1/9
Profimedia
Tobias R. je bil poln nenavadnih teorij zarot in drugih čudnih idej.

"Donald Trump je ukradel moje ideje. Nikoli nisem bil v zvezi z žensko, niti fizično niti čustveno. V zadnjih 18 letih je bila to moja zavestna izbira. Nemčija ima probleme z mejami. In ne samo z njimi, ampak tudi z lastnim narodom."

To je le nekaj misli, ki jih je nekaj ur pred strelskim pohodom v manifestu na svoji spletni strani objavil 43-letni Tobias Rathjen, ki je včeraj v nemškem mestu Hanau ubil devet ljudi. 

Strelski pohod v nemškem mestu Hanau | Avtor: Epa Epa

Motiv za napad je bil očitno sovraštvo do manjšin, orožje pa je naposled usmeril tudi v svojo 73-letno mamo in sodil še sebi. 

Vse kaže, je deloval sam

Za zdaj ni indicev da bi deloval kot del širše mreže, ampak vse kaže, da je strelski pohod načrtoval in izvedel sam. 

V tekstu, ki ga je objavil 24 ur pred napadom, slednjega ni napovedal, je pa v njem zapisal, da bi morali biti ljudje afriškega, azijskega in bližnjevzhodnaškega porekla "popolnoma odstranjeni" iz države. "Če bi obstajal gumb, s pritiskom katerega bi to postalo realnost, bi ga pritisnil," je med drugim zapisal. 

Strelski pohod v nemškem mestu Hanau | Avtor: Epa Epa

Do svojega prepričanja je, kot je zapisal, prišel na podlagi svojih izkušenj v šoli in na delu ter tudi pri branju časopisov, ki pišejo o spopadih med Nemci in "tujci".

Je še kdo vedel za njegove načrte?

Tudi po podatkih nemškega zveznega tožilca Petra Franka je imel Tobias R. trdno rasistično prepričanje. Preiskava se bo v nadaljevanju usmerjala v raziskovanje, ali je še kdo vedel za Tobiasove načrte. 

Poleg rasističnih prepričanj je sicer njegov manifest poln še drugih nenavadnih teorij zarote ter drugih čudnih idej. 

Strelski pohod v nemškem mestu Hanau | Avtor: Epa Epa

Nemško tožilstvo je sicer v današnji izjavi za medije potrdilo, da je bilo devet ubitih ljudi tujega porekla, med drugim so med žrtvami osebe kurdskega izvora ter Turki, ki imajo dvojno državljanstvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.