Svet
16 ogledov

Podtalnica pod Fukušimo radioaktivna

Fukušima EPA
V podtalnici so odkrili radioaktivne snovi, ki povzročajo raka.

Upravitelj japonske jedrske elektrarne Fukušima podjetje Tepco je sporočilo, da je dovoljena meja radioaktivnega stroncija-90 v podzemnih vodah okoli poškodovane elektrarne za 30-krat presegla zakonsko mejo. Prav tako je povečana vsebnost radioaktivnega izotopa tricija, poroča BBC.

Radioaktivna voda je najprej uhajala iz rezervoarja, v katerem so hranili vodo. Ta je očitno uhajala tudi v podzemno vodo.

Jedrsko katastrofo je v Fukušimi povzročil potres leta 2011, od takrat pa se soočajo z odtekanjem radioaktivnih voda. Cunami, ki je sledil potresu, je poškodoval sesteme za hlajenje reaktorjev, tako da sedaj črpajo vodo, s katero jih hladijo. A pojavile so se težave, saj ima Tepco težave s shranjevanjem te kontaminirane vode.

Potres in cunami sta zahtevala skoraj 19.000 življenj, zaradi jedrske nesreče pa uradno še nihče ni umrl. Kljub temu je moralo na tem območju več deset tisoč ljudi zapustiti domove, veliko pa se jih še vedno ni vrnilo domov. Znanstveniki opozarjajo, da bodo nekateri kraji verjetno zapuščeni za vedno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.