Svet
12 ogledov

Pogajanja propadla, Grki junija spet na volišča

Grčija protesti Reuters
Pogajanja o oblikovanju nove grške vlade niso bila uspešna, zato bodo v državi nove volitve, katerih datum naj bi določili v sredo.

Na sredinem srečanju, ki se bo po napovedih začelo ob 12. uri, naj bi se dogovorili tudi o formalnostih glede oblikovanja prehodne vlade, ki naj bi državo vodila do novih volitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Da so propadla tudi današnja pogajanja in s tem zadnji poskus, da bi se izognili predčasnim volitvam, je potrdil tudi vodja grških socialistov Evangelos Venizelos. "Gremo proti novim volitvam, in sicer v zelo slabih pogojih," je po pogovorih dejal Venizelos.

Današnjih pogovorov pri predsedniku države so se udeležili predstavniki večine političnih strank, z izjemo komunistov (KKE), ki so udeležbo zavrnili, in skrajno desničarske Zlate zore, ki ni prejela vabila.

Grški predsednik Karolos Papuljas je že pred srečanjem danes dopoldne posvaril pred tragedijo, ki grozi Grčiji. "Junij bi lahko bil mesec tragedije za državo," je dejal. Pri tem je omenil oceno dosedanje vlade, da Grčija nujno potrebuje opravilno sposobno vlado, če se želi izogniti bankrotu.

Predsednik je sicer že na ponedeljkovem srečanju s predstavniki treh strank, ki so na volitvah 6. maja zbrale največ glasov, predlagal oblikovanje tehnične vlade.

Predčasne volitve v Grčiji so v skladu z grško zakonodajo nujne, ker so po volitvah propadli vsi poskusi oblikovanja vlade.

Grki so na volitvah kaznovali tradicionalne stranke, ki so se v minulih mesecih v zameno za mednarodno finančno pomoč zavezale k bolečim varčevalnim ukrepom, in nagradili doslej neopazne stranke, ki nasprotujejo mednarodnemu programu pomoči in varčevalnim ukrepom.

Nobena od strank ni dobila dovolj glasov za oblikovanje vlade. Levičarska stranka Siriza, ki je dosegla drugo mesto, še naprej odločno zavrača sodelovanje v kakršni koli vladi, ki bi spoštovala dane zaveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.