Svet
38 ogledov

Pogini živali se nadaljujejo

Po poročanju britanskih medijev je obala dobesedno prekrita s poginulimi raki, m Žurnal24 main
Potem ko so v ZDA ter na Švedskem zabeležili skrivnosten množičen pogin ptic in je v številnih državah na obale naplavilo nešteto mrtvih rib, zdaj poročajo še o množičnem poginu rakov.

Na obali angleške grofije Kent, ki leži v jugovzhodnem delu Anglije, so našli več kot 40 tisoč mrtvih rakov. Veterinarji in poznavalci kot možen vzrok pogina navajajo podhlajenost, vendar pa nikakor ne najdejo odgovora na vprašanje, zakaj je pogin tako množičen. Po poročanju tamkajšnjih medijev je obala dobesedno prekrita s poginulimi raki, morskimi zvezdami, jastogi ter spužvami.

"Raki uživajo v toplem morju, vendar pa se brez težav prilagodijo tudi zimskim razmeram," je dejal Tony Child, šef območnega oddelka za živali. "Gre za grozljiv upad v populaciji rakov. Prav ničesar ne moremo storiti, da bi pomagali ubogim živalim. Gre za običajen življenjski ciklus," poudari in doda, da so pred dvema in petimi leti na istem mestu že našli večje število mrtvih živali.

Kot smo poročali, so le nekaj dni za tem, ko je na silvestrovo v mestu Beebe v ameriški zvezni državi Arkansas z neba padlo okoli pet tisoč kosov, petsto mrtvih ptic našli tudi na cesti blizu kraja Pointe Coupee v zvezni državi Louisiana. O incidentu so poročali tudi iz Evrope, saj so v torek malo pred polnočjo prebivalci švedskega mesta Falköping sredi ulice zagledali okoli sto poginulih ptic. Prizaneseno pa ni bilo niti ribam, saj so takoj po novem letu nenadoma poginile na severozahodu ameriške zvezne države Arkansas, danes pa o množičnem poginu poročajo tudi iz Brazilije.

O vzrokih poginov je spregovorila Katarina Denac iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS). Več si preberite TUKAJ.

"Za pomori stoji človek"
"Poginu kavk in vran na Švedskem je verjetno botroval strup, kar pa ne pomeni, da je bil strup namenjen prav pticam. Lahko je šlo za pesticide, namerno zastrupitev ptic, kar ni redkost, lahko pa tudi, da so se ptice hranile na odpadu, kjer so bila živila prepojena s strupeno kemikalijo,"
nam razloži biolog in varstveni ornitolog Tomaž Jančar.  

Po njegovem mnenju je do pogina rdečeperutih škorcevcev v Ameriki prišlo zaradi ognjemeta. "Analiza poginulih ptičev je pokazala visoko vsebnost stresnih hormonov. Omenjena vrsta prenočuje v velikih jatah in v primeru, da je nekdo v določenem zaporedju v zrak spustil večje število raket, je lahko prišlo do panike, kar je vodilo do množičnega pogina," dodaja.

Poznavalec je prepričan, da pomori rib, rakov in ptic med seboj nikakor niso povezani. "Edina skupna točka tragedij je človek. V zadnjih sto letih smo okolje obremenili do te mere, da so ostala živa bitja postala izredno ogrožena. Menim, da so incidente povzročili ekološki problemi," poudari Jančar.

Na vprašanje, kako to, da je do množičnih poginov prišlo v tako kratkem intervalu po novem letu, poznavalec odgovarja: "Do poginov prihaja neprestano. Tokrat so mediji zaradi obširnosti pogina ptic v Ameriki dogodke povezali med seboj in zadevo malo napihnili."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.