Svet
21 ogledov

Pogled v notranjost nuklearke

(Foto: Youtube)
1/2
Žurnal24 main
Upravljalec jedrske elektrarne v Fukušimi Tepco je v javnost posredoval drugi posnetek notranjosti poškodovane nuklearke. Radioaktivnost znotraj reaktorja ena je precej visoka.

Kot je razvidno iz videoposnetka – ogledate si ga lahko v zavihku VIDEO (vir: Youtube) –, ki ga je snemala robotska kamera, sta znotraj reaktorja nepoškodovana tako električna napeljava kot naprave za dovod vode. Samo sevanje pa je precej nad normalnimi vrednosti.

Tepco je sporočil, da so v poškodovan reaktor postavili posebne filtre, s katerimi bodo poskušali zmanjšati sevanje za dvajsetino trenutne vrednosti. Da bodo razmere v nuklearkah popolnoma nadzorovali, pa bo treba počakati vsaj do konca tega leta.

V potresu pred slabima dvema mesecema in cunamijih, ki so sledili, je bila med najbolj poškodovanimi prav nuklearka v Fukušimi. Izpad električne energije je med drugim povzročil čezmerno segrevanje reaktorjev, zaradi česar je nastalo tudi več eksplozij.

Po predvidevanju strokovnjakov bo varno ustavljanje nuklearke, ki je od Tokia oddaljena 240 kilometrov, trajalo med šest in devet mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.