Svet
35 ogledov

Pogreb kljub vulkanskemu pepelu

1/4
Žurnal24 main
Državni pogreb poljskega predsednika Lecha Kaczynskega bo potekal v nedeljo. Iz Rusije še naprej informacije, da naj bi bili za nesrečo krivi pri kontroli letov.

Poljski mediji danes povzemajo informacijo ruskega Moscow Timesa, ki objavlja informacijo, da v času nesreče poljske delegacije na letališču v Smolensku ni bilo za kontrolo leta nujno potrebnih radijskih lokacijskih naprav. Te naprave so po drugi strani za pristanek ruskega premierja Vladimirja Putina na tem letališču 7. aprila priskrbeli.

Poljski Fakt objavlja, da mama pokojnega predsednika še vedno ne ve, da je njen sin umrl v letalski nesreči. Zaradi njene hude bolezni so zdravniki družini odsvetovali, da ji sporočijo tragično vest.

Na dan prihoda poljske delegacije teh naprav, trdi novinarka Moscow Timesa, na kontroli letov presenetljivo ni bilo. Novinarka se sklicuje na pilote, ki spremljajo procedure letov ruskega premierja Putina. Ti poudarjajo, da sta bila prihoda poljskega premierja Donalda Tuska in Vladimirja Putina pripravljena do zadnje potankosti, medtem ko naj bi ob prihodu poljske delegacije s predsednikom Kaczynskim na čelu ravnali drugače.

Priprave na pogrebne slovesnosti
Na poljskem se medtem državljani še naprej množično poslavljajo od pokojnega predsednika Lecha Kaczynskega. Tisoči državljanov mirno čakajo pred predsedniško palačo, kjer je poleg predsednikove tudi krsta njegove soproge. Državljani v vrstah v rokah nosijo zastave, pri čemer so tamkajšnji uradi sporočili, da so čisto vse zastave v državi že pošle in da novih preprosto ne morejo kupiti.

Pogreb kljub vulkanskemu pepelu bo

Državni pogreb poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in njegove soproge Marie bo potekal v nedeljo v Krakovu, kakor je bilo predvideno. "Volja družine je, da se datum pogrebnih slovesnosti ne glede na okoliščine ne sme spreminjati, in da bodo nadaljevali v skladu z načrti. Spoštovanje do mrtvih in do vseh, ki sodelujejo pri pripravah, ne dovoljuje kakršnihkoli sprememb," je povedal državni sekretar v uradu predsednika Jacek Sasin.

Grob vseh katinskih žrtev
Katoliška cerkev na Poljskem se je medtem odločila, da bo kripta Srebrnih zvonov v katedrali krakovskega gradu Wawel, nekdanji rezidenci poljskih kraljev, v kateri bodo pokopali predsednika države Lecha Kaczynskega, simboličen grob vseh katinskih žrtev. Poleg sarkofaga s trupli pokojnega predsednika in njegove soproge Marie bodo tako postavili dve spominski plošči - eno za žrtve pokola v Katinskem gozdu leta 1940 in drugo za vse žrtve "druge katinske tragedije", sobotne letalske nesreče pri Smolensku.

Varnostni izziv
Poljsko zunanje ministrstvo objavlja, da je svoj prihod na pogreb predsednika najavilo 40 tujih delegacij. Že nekaj dni je jasno, da je svoj prihod napovedal tudi ameriški predsednik Obama s soprogo, iz Nemčije pa bosta prišla tako kanclerka Merklova kot predsednik Köhler. S tem naj bi uradni Berlin jasno sporočil, kako pomembni so zanj odnosi s Poljsko, čeprav med vladavino dvojčkov Kaczyinski niso bili ravno idealni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.