Svet
17985 ogledov

Pogreb predsednika: Bush mlajši se je zlomil, Trump Clintonovih še pogledal ni

Pogreb George W. Bush
1/5
Epa
V Nacionalni katedrali v Washingtonu so se ugledne ameriške in tuje osebnosti na državniški pogrebni slovesnosti poslovile od 41. predsednika ZDA Georgea Busha starejšega, ki je umrl v petek, star 94 let. Mašo je vodil episkopalni škof Michael Bruce Curry, glavni govornik pa je bil 43. predsednik ZDA, George Bush mlajši.

Bush mlajši je očeta označil za velikega in plemenitega človeka, ki je mirno izpeljal konec hladne vojne. "Znal je sprejeti, da je poraz del polnega življenja, vendar nas je naučil, da nas poraz ne sme nikoli opredeliti," je med drugim dejal in na koncu pogrebnega govora začel jokati, ko je govoril o "najboljšem očetu, ki ga lahko ima sin ali hčerka".

George Bush breaks down during his eulogy for his father

George Bush chokes up as he delivers the eulogy at his father's funeral: "Through our tears, let us know the blessings of knowing and loving you, a great and noble man."

Posted by Vox on Wednesday, December 5, 2018

"Pogrešali bomo tvojo dostojnost, iskrenost, tvoja prijazna duša pa bo ostala z nami za vedno," je dejal in opisal svoj zadnji telefonski pogovor z očetom pred njegovo smrtjo: "Dejal sem mu, rad te imam, bil si čudovit oče in zadnje, kar sem slišal od njega, je bilo, da me ima tudi on rad." Govor ni minil brez zbadanja in sin je dejal, da je bil oče porazen igralec golfa, da ni prenesel zelenjave, še posebej brstičnega ohrovta, to "genetsko pomanjkljivost" pa je prenesel tudi na potomce.

Pokojnikov sin je očeta označil za "najsvetlejšo od tisoč luči", s čimer je spomnil na eno od znamenitih očetovih izjav, ki so postale predmet šal ameriških komikov in nedavno nazaj tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Krsto z Bushevimi posmrtnimi ostanki so v nedeljo s predsedniškim letalom pripeljali iz Teksasa in jo položili v rotundo kongresne palače, kjer je bila do danes zjutraj, ko so jo z vsemi ceremonijami in salvo 21 topov pospremili do limuzine. Ta jo je peljala po aveniji Pensilvanija mimo Bele hiše proti Nacionalni katedrali, ki je bila že polna žalujočih.

Med zadnjimi sta prispela predsednik Donald Trump in prva dama Melania Trump, ki sta se usedla v prvo vrsto poleg nekdanjih predsednikov Baracka Obame, Billa Clintona in Jimmyja Carterja s soprogami.

 

Trump Joins Former Presidents at Bush’s Funeral

This was the first time President Donald J. Trump has been with the former presidents since his inauguration nearly 2 years ago. Follow our ongoing coverage of President George Bush's funeral: https://nyti.ms/2QynS09

Posted by The New York Times on Wednesday, December 5, 2018

Voditelj konservativne televizije Fox News je pripomnil, da sta Trumpova ignorirala Billa in Hillary Clinton, njun prihod pa je zamrznil prej živahen pogovor med sedečimi v prvi vrsti. Vzdušje je kasneje popravil Bush mlajši, ki je Michelle Obama ponovno šaljivo dal bonbonček, kot je storil tudi na pogrebu Johna McCaina, kamor Trump ni bil povabljen.

Pogreb George W. Bush | Avtor: Epa Epa

V Nacionalni katedrali so bili poleg članov velike družine Bush tudi tuji državniki in mednarodni dostojanstveniki, kot so nemška kanclerka Angela Merkel, poljski predsednik Andrzej Duda, nekdanji predsednik Lech Walesa, britanski prestolonaslednik princ Charles, nekdanji predsednik Mehike Carlos Salinas, nekdanji premier Velike Britanije John Major, jordanski kralj Abdulah, nekdanji estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves, nekdanji premier Kuvajta Naser al Mohamed al Ahmed al Sabah in drugi.

Od Američanov so se pogrebne slovesnosti udeležili nekdanji podpredsedniki Al Gore, Dick Cheney in Joseph Biden, prišli so člani vrhovnega sodišča, med njimi predsednik John Roberts in Elena Kagan, številni člani ameriškega senata in predstavniškega doma, nekdanji državni sekretar Colin Powell, nekdanji strateg Busha mlajšega Karl Rove, nekdanji direktorji Cie, ki jo je pokojnik vodil kot direktor, in celo nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, ki je sedaj Trumpov odvetnik.

Pokojnikovim vnukinjam je pripadla čast, da so na prvem državniškem pogrebu v Nacionalni katedrali od smrti Geralda Forda leta 2006 brale prvo in drugo berilo. Za govorniški oder je prvi od štirih stopil zgodovinar John Meacham, sledila sta mu nekdanji kanadski premier Brian Mulroney in nekdanji republikanski senator iz Wyominga Alan Simpson, na koncu pa je bil glavni govornik predsednikov sin Bush mlajši.

Meacham se je v šali spomnil, da Bush ni bil izrazito dober javni govornik in je nekoč dejal, da ga tekoče uporabe angleškega jezika pogosto ni nihče obtožil. Opredelil ga je kot nepopolnega človeka, ki je za seboj zapustil bolj popolno zvezo držav. "Naša življenja je skupaj z življenji držav naredil bolj svobodna, boljša, toplejša in plemenitejša," je dejal Meacham.

Pogreb George W. Bush | Avtor: Epa Epa

Mulroneyjev je malce ošvrknil sedanjega predsednika Trumpa, ko je Bushu pripisal zasluge za prostotrgovinski sporazum Severne Amerike (Nafta) in dejal, da je "ustvaril največje in najbogatejše območje svobodne trgovine v zgodovini sveta". Trump je Nafto označil za katastrofo. Mulroney je sicer dodal, da je sedanja vlada posodobila sporazum. Kanadčan je tudi pohvalil Busha zaradi zakona za zaščito invalidov in za izboljšanje zakona o čistem zraku in poudaril, da je to znamenje pravega vodstva.

Trump ni govoril, ampak je pred odhodom v Nacionalno katedralo zjutraj tvitnil, da se veseli srečanja z družino Bush, ter da ne gre za pogreb ampak proslavo velikega človeka z dolgim življenjem, polnim odlik.

Američani se od svojih predsednikov poslavljajo z velikimi ceremonijami, ki so vsakič malce drugačne. Krsto postavijo na oder v rotundo kongresa, kjer je ležal že Abraham Lincoln, sledi pogrebna maša, ki v ZDA ni le objokovanje, ampak proslava pokojnikovega življenja tudi s šalami na njegov račun.

Trupla nato počivajo v predsedniških knjižnicah. John F. Kennedy je sicer pokopan na vojaškem pokopališču Arlingon, kjer bi lahko bil kot vojni veteran tudi Bush, vendar se je še za življenja odločil, da bo skupaj z ženo Barbaro v College Pointu, kjer je njegova knjižnica, ki je v bistvu muzej.

Pogreb George W. Bush | Avtor: Epa Epa

Krsta z Bushevimi posmrtnimi ostanki bo po slovesnosti v Nacionalni katedrali romala v zračno bazo Andrews, od tam pa jo bodo s predsedniškim letalom odpeljali nazaj v Teksas. Tam bo v episkopalni cerkvi Sv. Martina v Houstonu do četrtka zjutraj, ko bo tam spet maša, nato pa jo bodo s posebnim vlakom, ki so ga leta 2005 izdelali v Bushevo čast in poimenovali Bush 4141, odpeljali v dve uri in pol oddaljen College Point.

Tam je kampus univerze Texas A&M, kjer sta Bushev muzej in grobnica. Tam bo pripravljen prelet 21 letal, od katerih se bo eno odlepilo od formacije v simbolično slovo od pokojnika. Zastavo, ki prekriva krsto, bo prejela Busheva hči Dorothy Bush Koch.

Komentarjev 11
  • URIAH HEEP 09:35 08.december 2018.

    https://stillnessinthestorm.com/2018/12/hillary-clinton-receives-surprise-envelope-at-george-h-w-bushs-funeral/

  • URIAH HEEP 09:31 08.december 2018.

    bombonček v preobleki skritega sporočila. A ste videli pisma, ki sta ju dobila Clintonova in Biden, oz kakšne obraze so naredili Bushovi, ko jim je stražar predal pismo ko so ravno nesli trugo z fotrom mimo njih?

  • magni 23:47 06.december 2018.

    TERORIST JE CRKNIL CELA KORENINA BUSH NAJ CRKNE PODGANE SMRDLJIVE