Svet
11 ogledov

Pojavila sta se dva Slovenca, dva še ne

Nepal EPA
Tri dni po potresu sta se pojavila še dva Slovenca, z dvema pohodnikoma na MZZ- ju še vedno nimajo stika. V Nepalu je še vedno 60 naših ljudi, trije so se odpravili v Indijo. Zbiranju pomoči so se pridružili tudi planinci.

Po besedah vodje konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) Andreja Štera, naj bi se Slovenca, s katerima jim še ni uspelo navezati stika vračala po isti poti, po kateri se vrnila skupina, ki jo je vodil alpinist Viki Grošelj. Ker je pot prehodna, po Šterovih besedah računajo, da bosta pohodnika prišla na mesto, od koder se bosta oglasila.

V sredo dopoldne prvi Slovenci že na letalu iz Katmanduja

Po podatkih MZZ je ena skupina Slovencev in nekaj posameznikov že v bližini letališča v Katmanduju. Zdaj čakajo na pozitivno potrditev, da se lahko vkrcajo na letalo, ki bo iz Katmanduja predvidoma odletelo v sredo dopoldne.

Slovenci niso najavili, da gredo na pot

Nihče od približno 60 slovenskih državljanov, ki so še ali so bili v Nepalu, ni uporabil spletne aplikacije zunanjega ministrstva, s katero bi najavili svoje potovanje ter posredovali svoje kontakte in okviren načrt poti je opozoril Šter in dodal: "To zdaj izjemno otežuje vzpostavljanje kontakta."

Po Šterovih besedah imajo primere, kjer imajo popotniki sicer sklenjeno zavarovanje, vendar za najnižjo ceno, ki ne obsega skoraj nikakršnih zagotovil za pomoč v takšnih primerih. "Zaenkrat imamo srečo, da ni nihče soočen s kakšno poškodbo, boleznijo ali škodnim primerom."

Tudi slovenski zdravniki so ponudili pomoč

Na MZZ so Upravi za zaščito in reševanje ter ministrstvu za zdravje posredovali kontakte ljudi, predvsem zdravnikov, ki so se pripravljeni vključiti v pomoč prizadetim prebivalcem Nepala. "Prepričan sem, da bodo kolegi z uprave za zaščito in reševanje našli način, da te hvalevredne pobude vključijo v nek realen načrt, ki bo pomenil dobrodošel prispevek Slovenije tej nesrečni državi," je še povedal Šter.

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da bo jutri vlada razpravjala le o finančni pomoči, saj po zadnjih informacijah enot za iskanje in reševanje v Nepalu ne potrebujejo več, 

Na Planinski zvezi in Rdečem križu že zbirajo pomoč

Ker Slovenci pogosto obiskujejo Nepal, so na Planinskii zvezi Slovenije planince pozvali, naj prispevajo denar za obnovo Nepala. 

Z zbiranjem finančne pomoči so začeli tudi na Rdečem križu Slovenije (RKS). Generalna sekretarka RKS Renata Brunskole je pozvala vse, ki bi radi pomagali, da svoj prispevek nakažejo preko plačilnega naloga na RKS. Iz solidarnostnega sklada so sicer že nakazali 7000 evrov Mednarodni federaciji Rdečega križa.

Častni generalni konzul Nepala v Sloveniji,  Aswin Kumar Shrestha je povedal, da veliko ljudi zaradi uničenih domov živi na prostem, oblasti jim ob tem poskušajo dostaviti hrano in vodo. Nujno potrebujejo zdravila, šotore in odeje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.