Svet
17 ogledov

Pojdite se raje starat v Urugvaj

Upokojenec Saša Despot
Lestvica najprijaznejših držav za starejše prebivalce. Na vrhu Norveška, na dnu Afganistan, Slovenija na 29. mestu.

Najnovejši indeks Global AgeWatch je pokazal, da se je najboljše postarati na Norveškem. Na prvih desetih mestih nato sledijo Švedska, Švica, Kanada, Nemčija, Nizozemska, Islandija, ZDA, Japonska in Nova Zelandija.

Ugodno okolje za starejše

Slovenija je na lestvici 96 držav zasedla 29. mesto. Oblikovalci indeksa so kot pozitivno ocenili področje varnosti prihodkov zaradi dobrega pokojninskega sistema. Kar 95,1 odstotka prebivalcev, starih nad 65 let, namreč prejema nekakšno obliko pokojnine. Po navedbah indeksa Global AgeWatch samo 9,1 odstotka oseb, starejših od 60 let, v Sloveniji prejema prihodek, ki je nižji od polovice povprečnega prihodka v državi.

Najbolje se je Slovenija odrezala pri zagotavljanju ugodnega okolja za starejše, dobro so ocenjene tudi državljanske svoboščine in družbena povezanost. Najslabše pa se je Slovenija odrezala pri zaposlenosti in gospodarski vlogi starejših. Čeprav so starejši v povprečju dobro izobraženi, je le 32,9 odstotka oseb, starih med 55 in 64 let, zaposlenih. Trenutno je sicer v Sloveniji po podatkih indeksa 24,4 odstotka vseh prebivalcev oziroma okrog pol milijona starejših od 60 let. Do leta 2050 pa bi lahko ta odstotek po narasel na 37.

Na višje mesto kot Slovenija pa sta se uvrstila npr. uvrstili tudi Urugvaj in Panama.

Komentarjev 1
  • jaki 11:17 02.oktober 2014.

    K.KI., tudi za vas velja, da bi bilo bolje , ako se greste "špilat " novinarko v Urugvaj, ampak tam verjetno ne bi dolgo prosperirali, bi vas prej nagnali...