Svet
108 ogledov

Pojedla čevapčiče in umrla

Franc Kos. Dolga leta je živel v Srbiji, lani pa so ga prijeli, ko se je želel v Interpol
"Pobijte jih." To je po spominu ene od prič v procesu proti Francu Kosu in soobtoženih julija 1995 v Pilici v bližini Srebrenici dejal neimenovani poveljnik.

Tožilstvo je na današnjem sojenju prebralo izjavo že pokojne priče Ljuba Ivanića, ki je med preiskavo povedal, kako so v njegovo kavarno v Pilici v občini Zvornik prišli poveljnik in neznani vojaki. Ivanić je slišal, kako je poveljnik vojakom ukazal, kaj naj storijo z ujetniki iz Srebrenice, ki so jih zadrževali v bližnjem kulturnem domu. Nekaj ur kasneje so najmanj 800 ljudi prepeljali v stavbo Vojne ekonomije Branjevo in jih tam pobili s strelnim orožjem.

 

Ivanić se je med drugim spominjal, da so bile med ujetniki tudi ženske. Tako je pričal, kako je policist v njegov lokal pripeljal žensko, da bi jo nahranil. "Dal sem ji čevapčiče, nato pa jo je policist odpeljal nazaj. Kasneje sem slišal, da je umrla tudi ona."

 

Ivanić je med drugim izjavil tudi, da je v bližini njegove kavarne pred napadom na Srebrenico svoje enote "Tigrov" postrojil zloglasni Željko Ražnatović Arkan.

 

Ubil med 25 in 50 muslimanov
Obtožnica Franca Kosa bremeni, da je bil komandir prvega bijeljinskega voda, ki je bil zadolžen za pobijanje. Poleg njega na zatožni klopi sedijo še Stanko Kojić, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja.


Na zadnjem sojenju konec aprila je Golijanov odvetnik prebral njegovo izjavo, v kateri priznava, da je bil pripadnik omenjenega odreda in da je 16. julija 1995 sodeloval pri pobijanju zajetih muslimanov. Golijan je v izjavi zapisal, da se zaveda odgovornosti, ki jo nosi, vendar pa v takratnih razmerah ni bilo mogoče zavrniti ukazov, saj je v enotah vladala takšna atmosfera, da bi ga lahko zaradi tega ustrelili. Krvniki so bili večino časa pijani, je zapisal. Dalje navaja, da je sam večino časa skrbel za dovoz jetnikov z avtobusi na morišče, a je bil enkrat udeležen tudi pri streljanju. Spominjal se je, da je v ujetnike izpraznil poln borbeni komplet streliva in pri tem ubil med 25 in 50 ljudi. V pisni izjavi ni navedel imen drugih morilcev.

 

Izjavo končuje z besedami, da je že več kot 15 let čakal na to, da ga bodo ujeli in mu sodili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.