Svet
37 ogledov

Pokadil se je črn dim – novega papeža še ni

sikstinska kapela Reuters
Dopoldne se je iz dimnika pokadil črn dim, kar pomeni, da papeža v prvem glasovanju drugega dne konklava še niso določili. Bo šlo v tretje?

115 kardinalov elektorjev je konklave začelo včeraj popoldne in opravilo le eno glasovanje. Črn dim iz dimnika na strehi Sikstinske kapele ob 19.42 je bil znak, da jim papeža še ni uspelo izvoliti.

Vnovič se je črno pokadilo danes dopoldne okoli pol dvanajste ure. Kardinali bodo odločali tudi popoldne, predvidena sta še dva kroga glasovanja. Prvič naj bi ponovno glasovali okoli 16. ure.

Če bo že to glasovanje uspešno, bodo nemudoma zažgali volilne lističe. V tem primeru je bel dim pričakovati že med 17.30 in 18. uro. Če pa tudi popoldne kardinalom ne bo uspelo izvoliti novega papeža, bodo okoli 19. ure zažgali volilne lističe iz obeh krogov glasovanja, dim pa bo spet črn.

Glasujejo lahko do štirikrat na dan

V nadaljevanju postopka volitev novega poglavarja Katoliške cerkve so predvidena štiri glasovanja na dan, dve dopoldne in dve popoldne. Glasovanja se bodo ponavljala, dokler eden od kandidatov ne bo zbral potrebne dvotretjinske večine, v tem primeru 77 glasov.

Oči javnosti bodo medtem v dimnik na strehi Sikstinske kapele uprte dvakrat na dan, saj se bo iz njega okoli 12. in 19. ure pokadil dim – če bo papež izvoljen, bo bel, sicer pa črn.

V Vatikanu pričakujejo, da bo več kot milijarda katoličanov novega poglavarja dobila kmalu, vsekakor pa pred veliko nočjo. Konklavi so bili v zadnjem stoletju precej kratki, večinoma so trajali od dva do štiri dni.

Komentarjev 1
  • -dp- 13:37 13.marec 2013.

    Ko bi se vsaj pri nas v parlamentu kdaj pokadilo.