Svet
5 ogledov

Poklon Zoranu Đinđiću

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Beogradu se je na tisoče državljanov danes udeležilo pohoda v spomin na pokojnega srbskega premierja Zorana Đinđića, ki je bil ubit v atentatu na današnji dan pred osmimi leti.

Člani njegove družine, kot tudi najvišji politični predstavniki Srbije, pa so na njegovem grobu položili vence in prižgali sveče.

Zoran Đinđić je bil ubit 12. marca 2003 pred poslopjem srbske vlade. Njegovi morilci, ki so pripadali mafijski skupini Zemunski klan in posebnim policijskim enotam Rdeče baretke, so bili leta 2007 obsojeni na skupno 378 let zapora. Ozadje atentata ni bilo nikoli razjasnjeno.

Današnjega Pohoda za Zorana v središču Beograda, ki ga je organizirala Liberalno-demokratska stranka (LDP), se je po ocenah policije udeležilo več kot 10 tisoč ljudi.

Udeleženci pohoda so se namenili proti poslopju srbske vlade, kjer bodo položili venec pred spominsko ploščo na kraju, kjer je bil Đinđić umorjen. Od tam pa se bodo namenili do osrednjega beograjskega pokopališča, kjer bodo položili cvetje in vence na Đinđićev grob.

Člani Đinđićeve družine, med njimi soproga Ružica in sin Luka, predsednik Srbije Boris Tadić ter ministri vlade premierja Mirka Cvetkovića, kot tudi najvišji predstavniki Đinđićeve Demokratske stranke (DS), so danes že položili vence in prižgali sveče na grobu pokojnega premierja in se poklonili spominu nanj.

Venec na Đinđićev grob je položil tudi princ Aleksander Karađorđević, na pokopališču pa se danes vije dolga vrsta ljudi, ki se prav tako želijo pokloniti spominu na prvega demokratično izvoljenega srbskega premierja.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.