Svet
2863 ogledov

Pokojnine gor za 5, plače za 10 odstotkov

Ana Brnabić
Spremembe bodo stopile v veljavo s 1. januarjem.

Srbska premierka Ana Brnabić je po 100 dneh nove vlade napovedala dvig pokojnin in plač v javnem sektorju. Gre za izdatke, ki so bili leta 2014 v okviru varčevalnih ukrepov zamrznjeni.

Rezultati stroge fiskalne politike so sicer "impresivni", toda breme reformnih ukrepov so nosili ravno upokojenci. Zato bodo v prihodnjih mesecih deležni tudi enkratne pomoči v višini 5000 dinarjev, kar je okoli 42 evrov, je Brnabićeva danes dejala v Kruševcu, kjer je z ministri predstavljala rezultate dosedanjega dela vlade.

S 1. januarjem pa se bodo za pet odstotkov trajno zvišale vse pokojnine v Srbiji. Medtem lahko v vojski, policiji, šolstvu, zdravstvu in pravosodju pričakujejo za desetino višje plače, uslužbenci v javni upravi pa za pet odstotkov, navedbe vlade povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Brnabićeva je vodenje srbske vlade prevzela 29. junija na predlog dotedanjega premierja Aleksandra Vučića, ki je bil izvoljen za predsednika države.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ginko 10:47 16.oktober 2017.

    V slovenskem komunizmu gredo pokojnine samo dol. Dobro spet murgle nateg...jo narod da je po anketi SD na prvem mestu. No, niso dodali za mafijska posla komunistov.