Svet
8 ogledov

Pokojninski sistem: "Slovenija premalo ambiciozna"

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor je danes v Bruslju ocenil, da Slovenija ni ravno zgledna pri reformiranju pokojninskega sistema in da ni tako ambiciozna kot druge države v Srednji Evropi.

Poudaril je tudi, da so v veliki meri nacionalni politiki odgovorni za to, da pojasnijo, zakaj je pokojninska reforma potrebna.

Slovenija je po komisarjevih besedah "država, kjer ima pokojninska reforma barvito zgodovino, sploh v nedavnem obdobju".

"Tudi višja upokojitvena starost"

"Slovenija zgodovinsko gledano pri reformiranju pokojninskega sistema ni bila tako ambiciozna kot nekatere druge države v Srednji Evropi in resnično ne velja za enega najboljših primerov," je menil Laszlo Andor.

Poleg tega je komisar poudaril, da so "resnično v veliki meri nacionalni politiki odgovorni za to, da pojasnijo, zakaj je kot rezultat demografskih sprememb in drugih dejavnikov pokojninska reforma potrebna".

"V večini primerov to pomeni tudi višjo upokojitveno starost in razne druge spremembe," je dodal.
Prav tako mora Slovenija po komisarjevih besedah storiti več za dejavno staranje, na primer pri vlaganju v boljše priložnosti za zaposlovanje starejših delavcev, čeprav po stopnji brezposelnosti ne sodi med najšibkejše članice Evropske unije.

To je komisar odgovoril na vprašanja STA, kako ocenjuje reformiranje pokojninskega sistema v Sloveniji, kako nujna je po njegovem mnenju pokojninska reforma v Sloveniji in kako ljudi prepričati, da je potrebna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.