Svet
15 ogledov

Pokol v luksuznem hotelu

napad na hotel Reuters
V napadu talibanov na luksuzni hotel v Kabulu je bilo ubitih najmanj devet ljudi. Med žrtvami napada so tudi dva otroka in dva tujca, štirje ljudje so bili ranjeni.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki so zatrdili, da so bili tarča napada pijani afganistanski uradniki, ki so praznovali perzijsko novo leto novruz. Prav tako so talibani napovedali, da bodo z nasiljem poskušali spodkopati predsedniške volitve. Te bodo predvidoma 5. aprila.

Štirje najstniški napadalci so goste strogo varovanega hotela Serena napadli v četrtek zvečer. Pištole naj bi v hotel pretihotapili tako, da so jih skrili v svoje nogavice. Napadalce so ubili pripadniki varnostnih sil.

Kot je sporočil paragvajski zunanji minister Eladio Loizaga, je med ubitimi tudi bivši paragvajski diplomat, ki je bil v Afganistanu kot opazovalec volitev. V napadu so bili ubiti tudi poročevalec AFP Sardar Ahmad, njegova soprogo ter dva od njunih treh otrok. Njegov najmlajši sin je bil v napadu huje ranjen.

Afganistanski notranji minister Sedik Sediki je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so bili med ubitimi štirje tujci, ki so državljani Kanade, Nove Zelandije, Pakistana in Indije, Paragvaja pa ni omenil. "Menimo, da imajo tovrstni napadi neposredno povezavo s prihajajočimi volitvami. Sovražniki poskušajo s temi napadi doseči, da bi Afganistanci zaskrbljeno zrli v svojo prihodnost," je še dejal Sediki.

Preiskava o napadu poteka, vendar je notranji minister že na novinarski konferenci ocenil, da je bilo napad možno izvesti zaradi pomanjkljive varnosti v hotelu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.