Svet
9 ogledov

Pokopali bodo dojenčico brez imena

Srebrenica Reuters
V spominskem parku Potočari bo danes potekala spominska slovesnost ob 18. obletnici genocida v Srebrenici. Ob tej priložnosti bodo pokopali 409 žrtev. Amnesty International Slovenije v Ljubljani pripravil akcijo.

V BiH osrednja spominska slovesnost poteka v spominskem parku Potočari, kjer bodo tudi danes pokopali posmrtne ostanke tistih žrtev, ki so jih identificirali, potem ko so jih našli v katerem od številnih množičnih grobišč. Doslej so v spominskem parku pokopali 5.657 žrtev od skupno 8.372, kolikor so jih po zadnjih podatkih ubile sile bosanskih Srbov v tem najhujšem pokolu po drugi svetovni vojni v Evropi.

Danes bodo pokopali tudi posmrtne ostanke dojenčice brez imena, ki je po besedah njene mame Have umrla takoj po rojstvu zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe. Najstarejša oseba, ki jo bodo danes pokopali, je 76-letni moški, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Posmrtne ostanke svojega sina Nermina Subašića, ki je bil v času pokola star 20 let, bo danes pokopala tudi Munira Subašić, predsednica Združenja mater Srebrenice in Žepe, ki si že leta prizadeva za sodni epilog za vse zločince, ki so odgovorni za ta genocid. Po večletnem iskanju so sicer našli le dve njegovi kosti. Subašićeva je v genocidu v Srebrenici izgubila skupno 22 svojcev, tudi moža.

V spomin tudi v Ljubljani

Amnesty International Slovenije bo ob obletnici danes z javno akcijo v Ljubljani opozoril na še vedno odprto vprašanje odgovornosti storilcev zločinov proti človečnosti med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. Ob tem bo mogoče podpisati peticijo, v kateri oblasti BiH pozivajo, naj v zakonodaji ustrezno uredijo vprašanje poprave krivic žrtvam vojne. Javna akcija bo potekala na Stritarjevi ulici med 17. do 21. uro; peticijo je mogoče podpisati na spletni strani slovenske AI.

Prostovoljcem slovenske AI se bo pridružilo tudi človekoljubno dobrodelno Društvo UP, ki bo v sodelovanju z Zavodom Abraham mimoidočim pripelo 300 belih pentelj. S tem bodo opozarjali na nasilje nad ženskami v času vojne v BiH, so sporočili iz slovenske AI.

Evropski parlament je leta 2009 današnji dan razglasil za evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici. V območju Brčko pa je danes dan žalosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.