Svet
11 ogledov

Pokopali prvo žrtev

airasia Profimedias
V Indoneziji so pokopali prvo žrtev letalske nesreče. Preiskovalci imajo še vedno težave s slabimi vremenskimi pogoji.

V Indoneziji so pokopali prvo žrtev nesreče letala družbe AirAsia v Javanskem morju. Po prepoznavi truplo ženske so le to namreč predali njeni družini v mestu Surabaya, od koder je letalo v nedeljo tudi vzletelo. V tem mestu pa odslej deluje tudi krizni center za identifikacijo trupel, kjer lahko hranijo 150 trupel.

Iskanje preostalih žrtev in razbitin letala pa se nadaljuje, a iskalno akcijo še dodatno otežuje slabi vremenski pogoji. Preiskovalce indonezijske agencije za iskanje in reševanje so denimo močno ovirali valovi, visoki do štirih metrov, veter pa je pihal s hitrostjo tudi do 70 kilometrov na uro.

Vreme naj bi bilo na tem območju Javanskega morja pri otoku Borneo slabo tudi v prihodnjih dneh. Nadaljuje se tudi iskanje črnih skrinjic, pri čemer bodo sodelovali tudi francoski in singapurski strokovnjaki. Pri iskanju skrinjic bo izdatno pripomogla tudi raziskovala ladja, ki je opremljena z napravo za iskanje črnih skrinjic.

Devet trupel

Doslej so iz morja potegnili devet trupel, na krovu letala pa je bilo v času tragedije 162 ljudi.

Preiskovalci sklepajo, da nihče od njih ni preživel strmoglavljenja v morje. Letalo je vzletelo iz Surabaye, bilo pa je namenjeno v Singapur. Pilot je nato nad Javanskim morjem želel spremeniti višino leta zaradi nevihte, a mu kontrolorji tega niso odobrili. Kmalu zatem je letalo izginilo z radarjev. Prve razbitine in trupla so nato našli torek.
 
Indonezijske oblasti domnevajo, da so odkrili točno lokacijo trupa letala na globini od 30 do 50 metrov. Radar je namreč zaznal velik temen predmet v obliki trupa na morskem dnu na območju, kjer poteka iskalna akcija.
 

Vzrok?

Vzrok strmoglavljenja še ni znan. Nekateri preiskovalci za zdaj le domnevajo, da je letalo letelo prepočasi, ali da se je na večjo višino dvignilo prehitro in je to vodilo do zapletov. Poleg tega se pojavljajo ugibanja, da je pilotu morebiti uspel zasilni pristanek na vodi brez strmoglavljenja, a da so letalo premagali visoki valovi in se je zato potopilo. Reševalci so namreč najprej našli vrata zasilnega izhoda in evakuacijski tobogan, kar namiguje na evakuacijo po zasilnem pristanku.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.