Svet
215 ogledov

Poleg strožjih ukrepov napovedali tudi 10 milijard pomoči

Francija koronavirus
1/3
Epa
Francija, Nemčija in Švica zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

V Franciji bo od petka do začetka decembra po vsej državi znova veljala karantena, s čimer želijo zajeziti drugi val epidemije covida-19. Zapirajo se bari in restavracije, medtem ko šole ostajajo odprte.

"Odločil sem se, da je od petka znova potrebna karantena, ki je enkrat že ustavila virus. Ukrep zadeva vso državo," je v televizijskem nagovoru povedal francoski predsednik Emmanuel Macron. "Tako kot spomladi boste lahko dom zapustili, samo če boste šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak," je pojasnil. Dodal je, da bodo potrebovali tudi pisno izjavo, v kateri bo moral biti naveden razlog, zakaj so zunaj. Prav tako bodo znova kaznovali kršitelje pravil.

V okviru ukrepov, ki bodo veljali najmanj do 1. decembra, bodo sicer zaprli bare, restavracije in nenujne dejavnosti. Bodo pa za razliko od spomladanske karantene šole tokrat ostale odprte, je napovedal francoski predsednik. Še naprej bodo lahko obratovale tudi tovarne in kmetije, prav tako pa nekatere javne storitve. S tem želijo omejiti gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala ob popolnem zaprtju države, je dejal francoski predsednik.

Virus se po Franciji prenaša hitreje, kot so predvidevale najbolj pesimistične napovedi, je dodal. "Če bomo razmere čez dva tedna bolje nadzorovali, bomo lahko naredili novo oceno in upam, da odprli nekatera podjetja, predvsem za božične praznike," je še dejal Macron. "Upam, da bomo lahko božič in novo leto praznovali z družino," je povedal.

Po ocenah stroke bi v Franciji v prihodnjih nekaj mesecih lahko zabeležili najmanj 400.000 dodatnih smrtnih žrtev, če ne bi nič naredili za zajezitev epidemije covida-19 in bi čakali na čredno imunost. Francija ima na razpolago 5800 postelj na intezivni negi, trenutno intenzivno zdravljene potrebuje 3036 bolnikov s covidom-19. Število hudo bolnih bi lahko novembra doseglo 9000, je opozoril Macron. 

Nemčija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Od ponedeljka strožji ukrepi tudi v Nemčiji

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bodo od ponedeljka v državi veljali strožji ukrepi, ki bodo po celi državi veljali do konca novembra. Od ponedeljka bodo zaprti restavracije in bari, dovoljena bosta dostava ali osebni prevzem. Omejili bodo tudi druženje v javnosti na člane dveh gospodinjstev do največ deset oseb. Oblasti so ljudi pozvale, naj se odpovejo nenujnim potovanjem po državi.

Zaprli bodo kinodvorane, gledališča ter športne in rekreacijske ustanove. Profesionalne tekme bodo lahko potekale brez gledalcev. Še naprej bodo odprti vrtci in šole, a bodo zaostrili higienska pravila. Odprti bodo ostali frizerski saloni, zaprti pa bodo kozmetični in masažni saloni. 

V Nemčiji se soočajo s strmim porastom novih okužb. Merklova je dejala, da je treba ukrepati zdaj, saj bo nemški zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, če bo število okužb tako hitro naraščalo. "Krivuljo je treba znova sploščiti (...), da bi lahko znova sledili stikom," je dejala. Pri kar 75 odstotkih novih okužb namreč epidemiologi ne morejo ugotoviti izvora.

Nemška vlada je napovedala tudi nov paket pomoči sektorjem, ki jih bodo ukrepi prizadeli. Na razpolago bo do deset milijard evrov.

Švica koronavirus covid-19 | Avtor: Epa Epa

Švica spreminja pogoje za vstop v državo

Švica zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom zaostruje ukrepe za zajezitev epidemije. Zaščitne maske bodo po novem obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ne bo mogoče ohranjati ustrezne medosebne razdalje. Zapirajo vse nočne klube, bari in restavracije pa bodo morali vrata zapirati ob 23. uri. Za mizami ne bodo smeli biti več kot štirje gostje.

Po novem bodo prepovedane prireditve z več kot 50 udeleženci ter prostočasne športne in kulturne dejavnosti z več kot 15 udeleženci.

Odpravili so obvezno desetdnevno karanteno ob prihodu v državo za večino potnikov iz tujine. Spremenili so merilo za uvrstitev države na rdeči seznam, za katere velja karantena. Odslej bo karantena obvezna samo za prihode iz držav, kjer je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev za najmanj 60 primerov višja kot v Švici. V Švici trenutno znaša nekaj več kot 760 primerov. V Sloveniji po zadnjih podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDS) 14-dnevna incidenca znaša 786,8 primera na 100.000 prebivalcev, torej so razmere nekoliko slabše kot v Švici.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.