Svet
8 ogledov

Poleti cenejši klici znotraj EU, a za koliko?

telefon, mobilnik Žurnal24 main
Odbor za industrijo, raziskave in energetiko Evropskega parlamenta je danes podprl nove cenovne kapice oziroma maksimalne cene za gostovanje v tujih omrežjih v EU.

Parlament gre v svojih predlogih še dlje od Evropske komisije in predlaga dodatne cenovne ugodnosti za potrošnike.

Odbor za industrijo, raziskave in energetiko Evropskega parlamenta je danes potrdil poročilo o uredbi o gostovanju v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih v Evropski uniji. Ta uredba določa tudi maksimalne cene, ki jih mobilni operaterji lahko zaračunajo za gostovanje v svojih omrežjih.

Od poletja se v vsakem primeru nadejamo cenejšega gostovanja pri mobilnih operaterjih v tujini, a če bodo obveljali predlogi parlamenta, bodo cene padle še bolj od prvotnih načrtov Evropske komisije.

Od julija klici znotraj EU še 10 centov na minuto manj?

Odbor za industrijo, raziskave in energetiko Evropskega parlamenta je danes potrdil poročilo o uredbi o gostovanju v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih v Evropski uniji. Ta uredba določa tudi maksimalne cene, ki jih mobilni operaterji lahko zaračunajo za gostovanje v svojih omrežjih.

V skladu s poročilom parlamenta naj bi z začetkom julija za potrošnike minuta odhodnih klicev iz druge države EU stala največ 25 centov na minuto (zdaj 35 centov na minuto), dohodni klic pa nas bo lahko stal največ osem centov na minuto (zdaj 11 centov na minuto). Do julija 2014 naj bi se sicer cena odhodnih klicev znižala na 15 centov, dohodnih pa na pet centov na minuto.

Cenejša tudi sporočila SMS

SMS-sporočila iz drugih evropskih držav naj bi se po predlogih parlamenta znižala z 11 centov na osem centov, do julija 2014 pa naj bi padla na pet centov. Prav tako bo cenejše podatkovno gostovanje, saj naj bi se cene letos poleti predvidoma znižale z 80 centov na 50 centov na megabajt, do julija 2014 pa naj bi dosegle 20 centov na megabajt.

Sicer pa je v poročilu vključenih tudi nekaj novosti; na primer predlog, da bi lahko potrošniki izbrali alternativnega ponudnika za storitve gostovanja, pri čemer pa bi obdržali svojo telefonsko številko in izbranega domačega operaterja. Prav tako se odbor zavzema za krepitev konkurence s spodbujanjem delovanja alternativnih ponudnikov, predvsem virtualnih mobilnih operaterjev, ter za dodatno cenovno preglednost in dostopnost informacij.

Pred predlogom dolga procedura

Poročilo bo sicer moral potrditi še celoten Evropski parlament, kar naj bi se zgodilo aprila. Dokončno potrditev pa bodo podale članice EU. Glede na dosedanje izkušnje na tolikšno znižanje cen ne bodo pristale.

Sicer pa je morala evropska komisarka za konkurenco Nellie Kroes danes v Barceloni, kjer se odvija sejem Mobile World Congress, znova braniti omejevanje cen s strani Evropske komisije. Kritičen je bil predvsem prvi mož Vodafona Vittorio Colao, ki EU očita pritisk na cene v času krize, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kroesova je bila trdno na strani potrošnikov. "Ko uporabnikov ne bo več strah uporabljati pametnih telefonov in tablic v času potovanja po Evropi, bodo pridobili tudi operaterji," je poudarila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.