Svet
5 ogledov

Policija na sledi morilcem Prave Ire

Prebivalci Severne Irske še vedno žalujejo za dvema vojakoma, ki sta bila ubita
1/6
Žurnal24 main
Severnoirska policija je aretirala 17- in 37-letnika, ki ju sumi vpletenosti v ponedeljkov umor policista v Craigavonu. Odgovornost za umor je sicer prevzela odpadniška Ira kontinuitete.

Policist je bil ustreljen v Craigavonu, ko se je odzval na klic na pomoč. Neznanci so ga ustrelili v trenutku, ko je v mestu Lismore Manor stopil iz avta.

Odgovornost za napad je prevzela odpadniška skupina Irske republikanske armade, Ira kontinuitete. V izjavi, ki jo je poslala novinarjem v Belfastu, je še zagrozila, da bo kri tekla, dokler bo Severna Irska del Velike Britanije.

V nedeljo žrtvi vojaka
Kot je znano, sta bila že v nedeljo v streljanju pred vojašnico v kraju Antrim zahodno od Belfasta ubita dva vojaka.

Tudi za ta napad je odgovornost prevzela ena od odpadniških frakcij Irske republikanske armade, imenovana Prava Ira. V napadu sta bila ubita dva britanska vojaka, še štirje ljudje – med njimi dva dostavljavca pic, 19-letni domačin in 32-letni poljski državljan – so bili ranjeni.

Grožnje miru
Napada sta resen preizkus mirovnega sporazuma o delitvi oblasti na Severnem Irskem, ki so ga leta 1998 sklenili protestanti in katoliki. Politiki z obeh strani sicer zagotavljajo, da izbruh nasilja sporazuma ne bo ogrozil.

Britanski premier Gordon Brown je obsodil "morilce, ki poskušajo iztiriti, zmotiti in uničiti politični proces, ki koristi ljudem Severne Irske". Severni Irci "si ne želijo vrnitve k pištolam na ulicah", je prepričan Brown. "Ne bomo jim dovolili, da uničijo mirovni proces," je še poudaril.

Ponedeljkov napad so obsodili tudi v Sinn Feinu, dolgoletnem političnem krilu Ire, in napadalce na policista označili za izdajalce. "To je napad na mirovni proces. To je narobe," je ocenil poslanec Sinn Feina v regionalnem parlamentu John O'Dowd.

Politični analitiki hkrati trdijo, da mora Sinn Fein tudi ukrepati. Kot preizkus iskrenosti navajajo pripravljenost organizacije, da preda vse informacije o napadu policiji. To je bilo v času spopadov namreč strogo prepovedana tema med katoliki.

Spirala nasilja
Čeprav Irine odpadniške skupine nimajo splošne podpore in so maloštevilne, pa bi njihovo nasilje lahko sprožilo val povračilnih napadov. "Skrbi nas, da se bodo na napade odzvale protestantske paravojaške skupine, ki so doslej bolj ali manj prenehale s svojimi delovanjem," je opozoril irski minister za pravosodje Dermot Ahern.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.