Svet
4 ogledov

Policija nasilno nad protestnike proti EU

posredovanje policije na protestih proti EU v Zagrebu
1/11
Pixsell
Protesti proti članstvu Hrvaške v Evropski uniji so se dan pred referendumom na to temo sprevrgli v nasilje. Policija je grobo posredovala po tem, ko je nekaj posameznikov poskušalo sneti zastavo EU.

Na zborovanju proti vstopu Hrvaške v Evropsko unijo je po poročanju hrvaške nacionalne televizije prišlo do nasilja med protestniki in policijo. Hrvaška ministrica za notranje zadeve Jelena Bikić je potrdila, da so pridržali pet oseb. Razlog za policijsko posredovanje in pridržanje je bil poskus snetja evropske zastave. Proti pridržanim zaradi tega že teče postopek, navaja HTV.

Na zborovanju so sicer protestniki opozarjali, da naj bi Hrvaška z vstopom v unijo izgubila težko priborjeno samostojnost in naj bi postala podrejena interesom velikega kapitala ter političnih elit. Kot so še povzemali na hrvaški televiziji, so govorniki trenutno in prejšnjo vlado v Zagrebu obtoževali izdaje nacionalnih interesov. Po mnenju zbranih naj bi bilo gospodarstvo Evropske unije pred propadom, kar naj bi jasno kazali nemiri v Grčiji in Romuniji ter kriza v Italiji, na Portugalskem in Irskem.

Posredovanje policije so dokumentirali fotoreporterji in njihovo zgodbo si lahko ogledate v naši galeriji.

Komentarjev 4
  • privat 08:58 23.januar 2012.

    vse je že desetletje vnaprej dogovorjeno...za drugačno politiko pa imamo policijo,novinarstvo... ,ki privede dogajanje v dogovorjene tirnice!! tukaj vidimo prijeme policije za obvezno smernico k eu-ju..To je demokratičnost eu-ja!

  • ivanslo 17:12 21.januar 2012.

    hrvati nikad nece imati ono sto su imali u jugi bili samostojni ili u eu,kao i sve ostale bivse republike

  • širhakl 15:48 21.januar 2012.

    Meni osebno ni v EU nič slabše kot v Jugi,vendar vsm v čakalnici za vstop toplo odsvetujem.Tisi sloj katei ima sedaj dober standard,ga bo obdržal,ostalim bo šlo na slabše najmanj x2.Žal.