Svet
3 ogledov

Policija opozarja Fince, naj ne tečejo goli

Finska Žurnal24 main
Finska policija je pred praznovanjem poletnega enakonočja ta konec tedna državljanom namenila prav posebno opozorilo.

Sporočajo, naj bodo previdni pri izvajanju tradicionalnih šeg in navad, povezanih z uroki, ki se jih izvaja brez oblačil. Obeleževanje navad brez obleke je namreč kaznivo. Tisti, ki bi jih izvajali goli, pa lahko pristanejo tudi v zaporu.

Praznovanje starih šeg in navad v Adamovem kostumu je kaznivo tudi, če jih ljudje izvajajo na zemljiščih, ki so v zasebni lasti.

Praznovanje poletnega enakonočja (imenovanega juhannus) na Finskem je sicer povezano s številnimi starimi uroki in čarovnijami. Tako naj bi po starem verovanju prineslo srečo v zakonu, če na kresno noč oseba gola teče čez moker travnik. Če želi spoznati bodočega partnerja ali partnerico, mora odeta le s pasom iz slame sesti na skalo sredi reke. Pomaga tudi, če po savnanju preteče brazde rženega polja. Pri deveti brazdi naj bi nato ugledala obraz bodoče ljubljene ali ljubljenega.

Kdor ne želi tvegati kazni, lahko poskusi tudi zgolj s šopkom sveže nabranih travniških rož, ki ga mora položiti pod vzglavnik. Temu naj bi se po starem verovanju v sanjah prikazala izvoljenka ali izvoljenec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.