Svet
2153 ogledov

Policija prijela očeta: Šest otrok je devet let držal v izolaciji

Izolirana družina na Nizozemskem
1/3
Epa
Grozljive podrobnosti o izoliranem življenju sedemčlanske družine.

Nizozemska policija je v danes aretirala očeta, ki je s šestimi otroki skoraj desetletje preživel izoliran v kleti kmetije na Nizozemskem. 67-letnik je osumljen odvzemanja svobode in škodovanja zdravju drugih ter pranja denarja. Danes je policija sporočila, da se zdaj osredotočajo na preiskavo njegovega motiva.

Preiskujejo motiv njegovega dejanja

"Pridržali smo očeta," je v četrtek sporočila policija v nizozemskem mestu Assen. "Imamo razlog za domnevo, da šest vpletenih ljudi tam ni bivalo po svoji svobodni volji. Preiskujemo, ali je do te situacije privedlo kakšno prepričanje ali vera," so navedli na policiji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Oče in šest otrok je na kmetiji na vzhodu Nizozemske devet let živelo zaprtih v kleti, kjer so domnevno čakali na konec sveta. Preiskavo so sprožili, ko se je na policijo obrnil lastnik bifeja v vasi Ruinerwold, kamor je v ponedeljek zataval očitno zmeden in neurejen 25-letni mladenič in mu povedal, da že devet let ni bil zunaj.

Otroci, ki so živeli izolirano od preostalega sveta, so bili stari med 18 in 25 let, a moški naj bi imel še tri starejše hčere, za katere ni znano, kje se nahajajo.

Policija že prej aretirala 58-letnega Avstrijca

Že pred pridržanjem očeta, je policija v povezavi z družino aretirala 58-letnega Avstrijca, Josefa B., ki je osumljen nezakonitega odvzema svobode. Preiskavo so v povezavi s primerom uvedli tudi v Avstriji, kjer do ugotovili, da se je 58-letni Josef B. rodil v Zgornji Avstriji, kjer je tudi kasneje podedoval kmetijo, jo leta 1983 prodal in se preselil na Dunaj. APA je tudi ugotovila, da se je z Dunaja kasneje vrnil v Zgornjo Avstrijo, kjer je živel do leta 2010, nato se je preselil na Nizozemsko.

Po poročanju nizozemskega časnika naj bi bili Avstrijec in družina najprej sosedje v kraju Hasselt v bližini mesta Zwolle. Oče družine naj bi imel v tem kraju do leta 2008 trgovino z igračami in lesom.

Prav prek trgovine z lesom naj bi prišlo do stikov z Avstrijcem, ki je imel v nekaj kilometrov oddaljenem kraju Meppel registrirano podjetje, specializirano za les. Po navedbah Volkskranta je Avstrijec na Nizozemskem med drugim prodajal ostružke in manjše pohištvo. 58-letnik je bil kot mizar dejaven tudi v času, ko je živel v Avstriji.

Mama naj bi umrla 2004 leta

Policija je ob prihodu na kmetijo našla šest oseb, ki so navedle, da so družina, ki šteje očeta in šest otrok. 25-letnega sina, ki je predhodno zataval v bližnji bife, na kmetiji takrat ni bilo. Starost in identiteta vseh sedmih sta sicer še stvar preiskave. Mama družine naj bi umrla leta 2004.

Nizozemski mediji so poročali, da naj bi obstajali indici o članstvu v južnokorejski cerkvi zedinjenja, znani tudi kot Moonova sekta, poimenovani po ustanovitelju Sun Myung-moonu. Časnik De Telegraaf se je skliceval na nekega sorodnika 67-letnega očeta, ki naj bi bil član te cerkve.

Po poročanju RTV Drehnte naj bi se oče in priprti Avstrijec spoznala prav prek te skupnosti. Cerkev zedinjenja je sicer že v sredo zanikala, da bi bil 58-letnik njen član bodisi v Avstriji ali na Nizozemskem. So pa potrdili, da je bil oče družine njihov član v 80. letih minulega stoletja, nato pa se je odselil v Nemčijo, kjer so izgubili sled za njim.

25-letnik je zmeden zataval v bife

Prav tako je brat Josefa B. potrdil, da je bil osumljeni po koncu služenja vojaškega roka član neke sekte, vendar ni navedel, katere. "Bil je v sekti. Z njim nismo imeli stika deset let. Rekel sem mu, naj izgine, ko je želel, da bi postal njegov finančni porok," je za avstrijske medije povedal brat. Dodal je, da je imel Josef B. hčerki dvojčici z Japonko.

Policija je preiskavo sprožila, potem ko se je nanjo obrnil lastnik bifeja v vasi Ruinerwold, kamor je v ponedeljek zataval očitno zmeden in neurejen 25-letni mladenič in mu povedal, da že devet let ni bil zunaj.

"Povedal je, da je pobegnil in da potrebuje pomoč," je za nizozemsko televizijo RTV povedal lastnik bifeja v vasi, ki leži v pokrajini Drenthe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.