Svet
8 ogledov

Policija priznala, da se je napačno lotila

Britanski premier David Cameron. Reuters
Policija je situacijo prvotno razumela narobe, je danes povedal britanski premier David Cameron. Škode za okoli 228 milijonov evrov, prijetih okoli 1.200 ljudi.

"Policijski načelniki so zelo naravnost povedali, kaj je šlo narobe," je danes povedal britanski premier David Cameron. Priznal je, da taktika, ki so jo uporabili v ponedeljek, ni delovala.

"Situacijo je policija razumela kot vprašanje javnega reda in miru, dejansko pa je šlo za množično ropanje," je povedal na današnji izredni seji parlamenta, posvečeni izgredom.

Zatrdil je, da izgredi nimajo nič skupnega s politiko, ampak naj bi izgrednike motiviralo zgolj pridobivanje materialne koristi.

Napovedal je še, da bo vsaj do konca tedna na ulicah Londona ostalo okoli 16 tisoč policistov. Že včeraj je britanska policija dobila dovoljenje za uporabo vodnih topov in plastičnih nabojev, danes pa je premier omenil tudi možnost, da na pomoč priskoči vojska in da se uvede policijska ura. Razmišljali naj bi tudi o omejitvi dostopa do spletnih družabnih strani, kot sta Twitter in Facebook.

V okviru ukrepov za obnovo po izgredih je premier lokalne oblasti pozval, naj iz socialnih stanovanj izselijo kriminalce. Za nasvet, kako se boriti proti tolpam, pa se je pripravljen obrniti tudi na ameriška mesta, kot je Boston.

Škode za okoli 228 milijonov evrov

Premier je napovedal oblikovanje sklada, s katerim bodo pomagali v izgredih prizadetim skupnostim. V štirih dneh naj bi sicer nastalo za 228 milijonov evrov škode.

Po vsej Britaniji je policija aretirala več kot 1.200 ljudi, od tega 888 samo v Londonu.

Nove nemire preprečila dež in policija

Okoli 200 pretežno muslimanov je včeraj ob svečah bedelo na kraju, kjer je voznik včeraj do smrti povozil 31, 30 in 20 let stare moške. Ti naj bi pred izgredniki poskušali zaščititi svojo lastnino.

V Britaniji pa se po poročanju BBC že pojavljajo kritike na račun napovedanih rezov stroškov za policijo. Odpustili naj bi namreč 16 tisoč policistov, kar je ravno toliko, kot jih je bilo te dni poslanih na ulice Londona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.