Svet
16 ogledov

Policija v racijah odkrila material za bombe

Policija francija Reuters
Francoska policija je v racijah odkrila tudi material, ki bi ga lahko uporabili za izdelavo bomb. Vreče, v katerih so bili žveplo, kalijev nitrat, soliter in lonec na pritisk, pa tudi orožje, so našli v garaži na območju Pariza, ki jo je uporabljal eden izmed 12 terorističnih osumljencev.

Domnevnim teroristom, ki so jih prijeli v soboto v racijah v več francoskih mestih, so danes za še 24 ur podaljšali pripor, že peti dan zapored, kar sicer ni običajno, poročajo tuje tiskovne agencije.

A kot je danes na novinarski konferenci v Parizu sporočil francoski generalni tožilec Francois Molins, so se za nadaljnje podaljšanje pripora odločili, ker gre za "izjemno nevarno teroristično celico". Francoske oblasti so se tokrat šele drugič po letu 2006, odkar zakonodaja to dopušča, odločile za tovrstno podaljšanje pripora, je še izpostavil Molins.

Dvanajsterico so francoske oblasti prijele na podlagi dokazov, ki so jih zbrale po septembrskem bombnem napadu na neko judovsko špecerijo v pariškem predmestju Sarcelles. V tem napadu je bil en človek lažje ranjen.

Enega osumljenca ustrelili

Med racijami ob koncu tedna so policisti v Strasbourgu enega izmed osumljencev, 33-letnega Jeremieja Louisa-Sidneya, ubili, potem ko je slednji med poskusom aretacije streljal nanje.

Louis-Sidney naj bi bil vodja celice, ki so jo sestavljali predvsem v Franciji rojeni mlajši moški, pretežno doma na območju Pariza in Cannesa. Kot je razkril Molins, so vsi aretirani šele nedavno prestopili v islam. Štirje med njimi so imeli že spisane oporoke.

Prstne odtise Louis-Sidneya so našli tudi na bombi, ki je bila uporabljena v napadu na judovsko trgovino, a po besedah Molinsa bi lahko bila dva moška, ki sta ta napad dejansko izvedla, še vedno na begu.

Celico sumijo priprav novih napadov na judovske tarče. Med racijami so namreč poleg orožja in denarja zasegli tudi seznam judovskih združenj na območju Pariza. Zaradi tega so poostrili varnostne ukrepe okoli judovskih ustanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.