Svet
9 ogledov

Policija varuje Belfast

protest g8
1/4
Reuters
Več sto demonstrantov se je danes zbralo v Belfastu na Severnem Irskem in protestiralo proti vrhu G8, ki se začne v ponedeljek. Center mesta so v strahu pred izgredi zavarovali z močno policijsko navzočnostjo.

Po ocenah policistov se je zbralo kakih 1500 ljudi, vključno z okoljevarstveniki in predstavniki sindikatov. Zaenkrat sicer o morebitnih izgredih ne poročajo, za popoldne pa je načrtovano še zborovanje ter koncert, ki ga pripravljajo organizacije za boj proti svetovni lakoti.

Skupino osmih industrijsko najbolj razvitih držav G8 sestavljajo ZDA, Rusija, Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Kanada in Italija. Skupini od januarja letos predseduje Velika Britanija.

Gostitelj, britanski premier David Cameron, je za vrh izbral tri glavne teme. To so ukrepi za učinkovitejše pobiranje davkov, liberalizacija svetovne trgovine in spodbujanje večje preglednosti s strani podjetij in držav. Na političnem polju pa bo prevladovala Sirija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.