Svet
25 ogledov

Policiji se je izmuznil kot "dostavljalec sladoleda"

Tovornjakar
1/22
EPA
Tovornjak je bil v bližini pokola v Nici parkiran devet ur pred dogodkom. Voznika je ustavila tudi policija, a ker je dejal, da dostavlja sladoled, mu je dovolila zadrževanje na območju, kljub temu, da so ulico za ves promet zaprli že ob 15. uri. Prav tako v tovornjaku ni opazila orožja.

"Dostavljam sladoled," naj bi voznik tovornjaka povedal policistom, ko so ga ustavili nekaj ur pred tem, ko se je zapeljal po znani Promenade des Anglais v Nici in izvedel množični pokol. Tovornjak naj bi bil po poročanju medijev devet ur pred napadom parkiran na ulici v bližini prizorišča napada. 

PREBERITE ŠE: 

Voznik je bil že znanec policije, ki ga sicer niso povezovali s terorizmom, ampak z "nasiljem in 
posedovanjem orožja". V tovornjaku naj bi po prvem poročanju hranil puške, pištolo in menda celo bombo, a policija tega med pregledom ni ugotovila. Nekateri mediji sicer navajajo, da pištole niso bile prave, kar vzbuja dvom, da je imel moški podporo terorističnih organizacij.

Nica dan po napadu | Avtor: EPA EPA

Tovornjakar je tako lahko bil v bližini promenade, ker je policistom dejal, da dostavlja sladoled, 
saj je vožnja tovornjakov med državnimi prazniki in ob nedeljah z izjemo dostave prepovedana. 

Ulico, kjer se je zgodil masaker, so včeraj ob treh popoldan zaprli za ves promet zaradi praznovanja državnega praznika Bastille Day. Okoli 22.30 je voznik s tovornjakom, parkiranim v bližini, začel svoj morilski pohod ter zapeljal po ulici in med dvokilometrsko divjo vožnjo ubil 84 ljudi. 

Nica dan po napadu | Avtor: EPA EPA

Identiteto potrdili s prstnimi odtisi

Napadalca so identificirali kot 31-letnega francoskega državljana tunizijskega porekla, ki 
je živel v Nici. Ubila ga je policija, potem ko je po smrtonosni vožnji začel streljati na množico, njegovo identiteto so po poročanju BFM TV potrdili tudi s preverjanjem prstnih odtisov. V tovornjaku so sicer našli njegove osebne dokumente, vključno z vozniškim dovojlenjem, kreditno kartico in mobitel.

Njegovo ime naj bi policija še skriva pred javnostjo, po poročanju časnika Le Point zato ker opravlja preiskave na naslovih njegovih prijateljev in znancev. Francoski mediji sicer po poročanju BBC navajajo, da gre za Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Lokalni mediji navajajo, da je bil profesionalni voznik, poročen, vendar s svojo partnerico nista več živela skupaj, in oče treh otrok. 

Policija je preiskala njegovo stanovanje, ki se nahaja nedaleč stran, na območju Abattoirsa v bližini železniške postaje v Nici.

Tovornjakar | Avtor: EPA EPA

 

Pregledujejo 1200 nadzornih kamer

Policija poskuša sedaj z 1200 nadzornimi kamerami, ki so nameščene v mestu ugotoviti pot voznika preden se je odpravil na smrtonostno vožnjo. Po poročanju medijev naj bi tovornjak najel pred nekaj dnevi. 

Po navedbah nekaterih medijev naj bi voznik, preden ga je policija ustrelila, kričal "Allahu Akbar" (Bog je velik). Ena od prič je navedla tudi, da ga je videla v obraz. "Nosil je brado in videti je bilo, da se 'zabava'."

Nica dan po napadu | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Žurnalček 17:56 16.julij 2016.

    Ni Francoski državljan ampak Marožan na dovoljenju za bivanje ! Poročen je pa s Francosko muslimanko , z njo pa ni več živel !

  • Žurnalček 17:49 16.julij 2016.

    Tovornjak za RAZVOZ sladoleda ima spodaj hladilnik in ob vsaki strani po 3 vrata , za različne vrste sladoleda . Tak kamion ima spodaj hladilno napravo , ki pa deluje na zunanjo energijo - priklop na elektriko . Tako ohlajen ...prikaži več sladoled na -27°C zdrži 24 h brez odpiranja komor , pri razvozu pa 14 h in je manjše nosilnosti do 7.5 t . Tole je pa kamion za prevoz kosovnega in paletnega materiala nosilnosti 12 t Tovornjak za generalni prevoz sladoleda pa je po velikosti manjši od tega in ima hladilno napravo na lasten pogon , se pravi neomejen čas dostave. Vsi tovornjaki za dostavo sladoleda so prelepljeni z reklamami !!

  • franke 20:33 15.julij 2016.

    SAJ SE NE DELAM PAMETNEGA,MISLIM PA DA BI MORALI PREGLEDAT KAMION. PA KDO S TAKO VELIKIM KAMIONOM VOZI SLADOLED?