Svet
15 ogledov

Policijska ura umirila razmere

Baltimorska policijska ura EPA
Po noči razdejanja v baltimorskih ulicah so tudi člani tolp Bloods in Crips pomagali vzpostaviti red v zahodnih predelih mesta.

Potem ko so v torek oblasti razglasili policijsko uro od 22. do 5. ure so se razmere v ameriškem mestu Baltimore v zvezni državi Maryland nekoliko umirile. Nasilni protesti so izbruhnili po smrti 25-letnega Freddieja Grayja, ki je 19. aprila umrl za posledicami poškodb hrbtenice. Poškodbe je Gray utrpel med policijsko aretacijo in začasnim priporom 12. aprila.

Baltimorska policijska ura | Avtor: EPA EPA

Po 22. uri je v torek zvečer na baltimorskih cestah ostalo še okoli 100 protestnikov, ki se niso želeli vrniti v svoje domove. Policija je uporabila solzivec in gumijaste izstrelke oz. neubojno orožje, da bi razpršila množico. Aretiranih je bilo deset oseb.

"Ne pomagamo policiji, pomagamo našim ljudem."

Pri vzpostavljanju miru na cestah zahodnega Baltimora so v torek pomagali tudi člani zloglasnih baltimorskih tolp Bloods in Crips, ki so ju oblasti označili kot grožnjo javnemu miru. Policija je tako izdala opozorilo, da bi se lahko člani tolp med seboj povezali in skupinsko napadli varnostne sile. Zgodilo se je nasprotno. Člani so se v torek povezali s socialnimi delavci in skupno pozvali protestnike, naj se pred začetkom policijske ure vrnejo v svoje domove.

Baltimore tolpe | Avtor: EPA EPA
"Ne pomagamo policiji, pomagamo našim ljudem," je 23-letni član tolpe Blood povedal za angleški Guardian. "Ko sem bil mlajši sem bil butec, danes pa poskušam pomagati svoji skupnosti."

Na cesti tudi politiki

Temnopolti zvezni kongresnik Elijah Cummings, ki tudi sam živi v Baltimorju, se je že tretji dan mudil med protestniki in miril obe strani, tako razgrete Afroameričane kot policijske enote. Objemal je protestnike in jih pozval naj odidejo domov: "Upajmo, da bo policija lahko nocoj obvladala razmere. Ljudje so jezni, a ni videti nasilja. Če ostanejo varnostne sile mirne in pustila protestnike, da se umirijo, bo vse v redu."

Marylandski guverner Larry Hogan se je tudi podal na cesto, a je ostal za policijskimi enotami in protestnike z megafonom prosil, naj se nasilje preteklih dni ne nadaljuje in jih pozval, da se držijo policijske ure. Policijskih helikopter je nad mestom krožil s sporočilom "Pojdimo domov".

Posamezniki lahko naredijo razliko

Baltimore pospravljanje | Avtor: EPA EPA

Na spletu se je pojavilo nekaj zgodb posameznikov, ki se v razgretih razmerah izkazujejo po svoji želji umirjanja razmer. Zakrožile so fotografije dečka, ki policistom deli steklenice vode in skupin prebivalcev Baltimorja, ki pospravljajo ceste po torkovih hudih izgredih. Prav tako se je v medijih pojavil posnetek  mladega moškega, ki se z vsem telesom postavi med nasilne protestnike in policiste ter ponavlja stavek: "Ne dajte jim nobenega razloga."

Posebne pozornosti je bil deležen posnetek matere, ki je med protestniki spoznala svojega 16-letnega sina in ga z uporabo sile odpeljala domov. Za CBS News je Toya Graham kasneje povedala, da ni želela, da bi njen sin postal naslednji Freddie Gray. Ni želela, da bi bil izpostavljen nasilju, ki jih v Baltimorju obdaja vsak dan. Leta 2014 je pred njenim domov, v katerem živi s šestimi otroci, prišlo do streljanja v katerem je umrl mlajši moški.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.