Svet
15 ogledov

Policist: Breivik odvrgel pištolo in se predal

Eksplozija v Oslu.
1/5
Reuters
Norvežan Anders Behring Breivik je poskušal dobiti več milijonov za ustanovitev protiislamistične organizacije. Znane so podrobnosti njegove aretacije.

Osamljen volk

Norveška policija je danes med drugim poudarila, da za zdaj nimajo nobenih indicev, da bi imel sodelavce ali podporo ekstremističnih celic. Breivik je na zaslišanju namreč dejal, da je imel podporo dveh celic, ki želita Evropo "rešiti" muslimanov. Vseeno pa policija še naprej raziskuje, ali je bil vpleten še kdo.

Predstavnica policije Janne Kristiansen je dejala, da ne verjame, da je Breivik neprišteven. Meni, da je preveč preračunljiv, da bi lahko bil nor – za takšnega ga je označil njegov odvetnik.

Kristiansenova ga je označila za "osamljenega volka" – po njenih besedah bo ravno temu namenjene največ pozornosti v prihodnosti: kako odkriti ekstremiste, ki v tišini pripravljajo peklenske načrte.

Odvrgel orožje in dvignil roke

Norveška policija je sporočila, da je morilec, ko se mu je približala policija, odvrgel orožje in se z dvignjenimi rokami predal. Policist Jacob Bjertnaes je dejal, da se je skupaj s kolegom pridružil specialnim enotam osmih policistov, da bi ustavili streljanje Breivika na otoku Utoya, kjer je bilo takrat na poletnem taboru podmladka laburistične stranke okoli 650 mladih.

Specialne enote so prišle v dveh skupinah po pet policistov. Prva enota je šla proti severni strani otoka, druga pa na nasprotno stran, kjer se je strelec tudi nahajal. Bjertnaes ni želel komentirati vprašanja novinarjev, ali je bila policija prepočasna. Kot je znano, je policija na otok prišla šele uro in pol po začetku streljanja.

"Takoj smo začeli teči proti južni strani otoka," je dejal policist in dodal, da so se ustavili okoli 350 metrov pred strelcem. Policist je zakričal proti njemu, da bi preusmeril njegovo pozornost. "Nenadoma nam je napadalec stal nasproti z dvignjenimi rokami," se spominja Bjertnaes. "Petnajst metrov stran je ležalo njegovo orožje."

Ob tem je dodal, da se je eden izmed policistov želel prepričati, da ne bi mogel pobegniti, medtem ko so ostali člani specialne enote pomagali žrtvam napada.

"Morija države ne bo prestrašila"

Norveški premier Jens Stoltenberg je danes na tiskovni konferenci ponovil, da petkova morija države ne bo prestrašila ali je ogrozila. Ponovil je, da so strpna in odprta družba, ki se zaradi tragedije ne bo odrekla svojim vrednotam.

Obupana sporočila staršem

"Mami, tukaj je norec, ki strelja ljudi," je v SMS-sporočilu materi zapisalo dekle, ki je bilo v petek na otoku Utoya. Šestnajstletna Julie Bremnes je v nadaljevanju zapisala še: "Mami, reci policiji, naj pohitijo. Ljudje tukaj umirajo!"

"Nisem vedela, kako resen je položaj. Potem je poslala še sporočilo, v katerem je zapisala: 'Rada te imam, čeprav sem včasih jezna nate'. Spoznala sem, da so v veliki nevarnosti," priznava mati ene od najstnic, ki so bile v petek ujete na otoku Utoya.

Prek televizije je ujela, da naj bi bil morilec preoblečen v policista, na kar je hčerko tudi opozorila. "Videla je trupla, ki so plavala na vodi, trupla na obali, in kako je bil nekdo ustreljen," je za Daily Mail opisala Marianne in dodala, da je njena hčerka zdaj na srečo v redu.

76 ljudi umrlo, ker je njegov plan A propadel

Novicam o norveškem morilcu kar ni videti konca. Trenutno je v priporu, izoliran od vseh, stike ima le z odvetnikom. Domači mediji so odkrili, da je imel pred petkovim masovnim pokolom v resnici drug načrt. Ker je ta spodletel, je realiziral plan B in ubil najmanj 76 ljudi.

Norvežan je namreč poskušal zagotovili 25 milijonov norveških kron (dobrih 3.200.000 evrov) za ustanovitev evropske protiislamistične organizacije.

Ko je izgubil veliko vsoto denarja pri trgovanju z delnicami, je prešel na plan B. Imel je več kreditov, zadnje mesece pa so se njegove finančne težave še stopnjevale, zato se je preselil nazaj k materi. "Imel sem hudo finančno stisko (...) Ta težava bi lahko ogrozila celoten projekt," je zapisal v dnevnik 17. junija.

Komentarjev 1
  • privat 19:12 27.julij 2011.

    srbija si je najdla enega morilskega simpatizerja..no obojestransko!